Herzog történelmi látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Jichák Herzog vasárnap az Egyesült Arab Emírségekbe repül. Ez lesz az első hivatalos látogatás egy izraeli elnök részéről az Öböl-menti államban.

Jichák Herzog Izrael 11. elnöke Jeruzsálemben, az elnöki rezidencián 2021. július 7-én fotó: Twitter-videó képernyőfotó

A fejleményeket az ujkelet.live ismerteti.

A kétnapos látogatásra Herzogot Mohamed bin Zayed sejk, Abu Dzabi trónörököse hívta meg, aki a köznyelvben MBZ-ként ismert, és az Egyesült Arab Emírségek de facto uralkodójaként tartják számon.

Az elnök a tervek szerint találkozik bin Zayeddel, az Egyesült Arab Emírségek külügyminiszterével, Abdullah bin Zayed sejkkel, Dubaj uralkodójával, Mohammed bin Rashid al-Maktoum miniszterelnökkel, vezető kormányzati tisztviselőkkel és az ország zsidó közösségének tagjaival.

Herzog fogja hétfőn megnyitni Izrael napját a Dubai Expo 2020 kiállításon.

„Abban a kiváltságban részesültünk, hogy történelmet írhatunk egy izraeli elnök első látogatásával az Egyesült Arab Emírségekben” – nyilatkozta Herzog kedden. „Erre a fontos látogatásra akkor kerül sor, amikor az izraeli és az emírségek nemzetei egy új közös jövő alapjainak lefektetésével vannak elfoglalva. Hiszem, hogy merész új partnerségünk átalakítja a Közel-Keletet, és inspirálni fogja az egész régiót. Békeszerető nemzet vagyunk, és együtt kiterjesztjük az Ábrahám-egyezmény történelmi békéjének körét, és egy jobb, toleránsabb és biztonságosabb világot teremtünk gyermekeink számára.”

Az elnököt elkíséri felesége, Michal az útra.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek 2020-ban normalizálták kapcsolataikat az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám egyezmény keretében, és azóta a két ország közötti viszony virágzásnak indult.

Címkék:Abdullah bin Zayed, Abu Dhabi, Jichák Hercog

[popup][/popup]