Herzog: Meg kell akadályozni a szakadást Izrael és a diaszpóra között

Írta: fuhu.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

14,5 millió zsidó él jelenleg a világon, ahol az antiszemtizmus fokozódik szinte mindenütt – hangsúlyozta Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség (Szochnut, Jewish Agency) vezetője, aki abból az alkalomból nyilatkozott a Yedioth Ahronot című lapnak, hogy a szervezet idén ünnepli megalakulásának a kilencvenedik évfordulóját.

Isaac Herzog

Kezdetben az volt a Szochnut feladata, hogy támogassa Izrael állam megalakulását és az aliját – vagyis a zsidók visszatérését őseik földjére. Most viszont az a feladata az Ügynökségnek, hogy megakadályozza Izrael állam és a diaszpóra eltávolodását egymástól, mely azután szakításhoz vezethet.

“Nagyapám Izrael állam első főrabbija volt, édesapám Izrael egyik elnöke. Izraelnek tudomásul kell vennie, hogy nemcsak a Közel Kelet van a világon. Az Egyesült Államokban élő hat millió zsidó a médiából szerzi információit Izraelről, amellyel egyre nehezebb azonosulnia. Közben pedig antiszemita merényletek történnek az Egyesült Államokban (Pittsburgh és San Diego), ahol ilyenek már nagyon régen nem fordultak elő. Egyre növekszik a távolság a fiatal nemzedékek között hiszen az Egyesült Államokban élő zsidók nagyrésze nem zsidó iskolába jár. ”

Teljes cikk

[popup][/popup]