Heisler: Aktív rabbi nem lehet a Mazsihisz elnöke

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Rövidesen lejár Heisler András Mazsihisz elnöki mandátuma. A szervezet vezetője szerint nem lenne szerencsés, ha aktív rabbi töltené be ezt a tisztséget.

PIRKADAT Breuer Péterrel: Heisler András – Mi a helyzet a Sorsok Házával?

No Description

Heisler András tíz év után adja át jövőre a mandátumát a leendő új Mazsihisz elnöknek. A látómezőben vannak tehetséges fiatalok és bízik abban, hogy valamelyikük átveszi a stafétát – hangsúlyozta a szervezet vezetője a Heti TV-nek adott interjújában.

Vannak akik szeretnék átalakítani a vezetést, és rabbit szeretnének Mazsihisz elnöknek vetette fel a riporter.

Heisler szerint fontos tradíció a neológiában a világi vezetés. Így azt el tudja képzelni, hogy rabbi végzettségű világi vezetője legyen a Mazsihisznek, aki a közgyűlés tagja, de azt nem tartaná szerencsésnek, ha aktív rabbi töltené be a tisztséget.

A rabbik fizetést kapnak, de a Mazsihisz elnöke nem kap fizetést, hanem tiszteletdíjat, ez is kizárja, hogy aktív rabbi legyen az elnök – érvelt a hagyomány mellett egy további szemponttal.

Heisler készen áll arra, hogy elnöki mandátumának lejártával más pozícióban szolgálja a zsidó közösséget.

A Sorsok Házával kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, a Mazsihisznek nincs köze a beruházáshoz. Hibás döntésnek tartották, hogy az EMIH kezébe adják, de azóta nem látnak bele a részletekbe. A viták óta nem láttak érdemi dokumentációt a koncepcióról és a beruházás folytatásáról.

A Mazsihisz elnöke egyebek mellett bírálta az állam által adományozott Scheiber Sándor Díj gyakorlatát. Vissza kellene térni a hagyományhoz, és kiemelkedő judaisztikai tudományos, kulturális tevékenységeket jutalmazni. (Az ügyről itt írtunk – A szerk.)

Heisler szerint egyensúlyban kellene tartani a Mazsihisz és az EMIH egyetemeinek támogatását, mert pillanatnyilag a Mazsihisz hátrányt szenved.

[popup][/popup]