Heisler: Nem kaptunk választ a kérdéseinkre

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A megbeszélés feszült, de őszinte hangulatú volt, sokan elmondták a problémáikat, ugyanakkor “nem kaptunk választ a kérdéseinkre” – nyilatkozta a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke csütörtökön az MTI-nek a Zsidó Közösségi Kerekasztal tárgyalása után.

Heisler Andras jpgHeisler András közölte: azt az ígéretet kapták Lázár Jánostól, a Miniszterelnökséget vezető államtitkártól, hogy tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnököt a problémákról.

A csütörtöki tanácskozás után Lázár János sajtótájékoztatón közölte, hogy a kerekasztalon három olyan fontos kérdés kapott kiemelt figyelmet, amelyre a zsidó szervezetek választ várnak a kormánytól.

“A kőrösmezői borzalom kérdése”, és Szakály Sándornak, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatójának ezzel kapcsolatban tett nyilatkozata, a józsefvárosi pályaudvarból kialakítandó Sorsok Háza emlékhely és oktatási központ, illetve a német megszállási emlékmű, amelyet az 1944. március 19-én történt német megszállás évfordulója kapcsán kíván felállítani a kormányzat – mondta a politikus.

Heisler András kiemelte: a fenti három témában “végig konzekvensek voltak, nem akartak alkudozni”, és el akarják kerülni a történelem “nem hiteles tárgyalását”. Szakály Sándor történész Kamenyec-Podolszkról tett kijelentésével kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy “egy ilyen fontos kormányintézménynek ennél méltóbb vezetőre van szüksége”.

A Mazsihisz elnöke szerint a német megszállás emlékművét “nemcsak mint zsidó szervezet, hanem mint magyar állampolgárok károsnak tartjuk az ország vonatkozásában”, ami “konfliktusokat gerjeszt és félreértelmezésekre ad lehetőséget”. Szólt arról is, hogy az emlékmű felállítását nem javasolják, már csak “szimbolikája és kétes értékű esztétikája” miatt sem.

Megjegyezte: pillanatnyilag nem látnak semmiféle együttműködési készséget a Sorsok Háza projektvezetője részéről. A Mazsihisz azon az állásponton van, hogy biztosítani kell az intézmény hiteles történelemszemléletét – tette hozzá. 

[popup][/popup]