Heisler és Kubatov közösen emlékeznek meg az FTC zsidómentő mártírjáról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ma délután két órakor emléktáblára vésett mementóval tisztelegnek a Ferencváros legendás, mártírhalált halt edzője, Tóth Potya István emléke előtt.

A Dohány utcai zsinagóga udvarán található kőtáblákba vésett nevekkel emlékeznek azon embermentőkre, akik segítették a kitaszítottakat a második világháború alatti zsidóüldözések idején.

Tóth Potya István – tudósít a Hírklikk – volt a Ferencváros első hivatásos edzője. 1925-től 1930-ig irányította a csapatot, ezalatt három bajnokságot, egy KK-t és két Magyar Kupát nyert a csapattal. 1929-ben az ő irányításával 3-2-re legyőzték az egy évvel később az első világbajnokságot megnyerő uruguayi válogatottat. Ezt követően dolgozott két olasz csapatnál, a Triestinánál és az Internazionale-nél is. 1943-ban újabb egy évig volt a Ferencváros edzője.

A második világháború alatt tartalékos tiszti szolgálatot teljesített és ’44-ben, mint tartalékos főhadnagy elszánt bátorsággal szerzett a honvédelmi minisztériumban hamis igazolásokat, igazolványokat, menlevelet, amikkel segíthette a zsidómentést a vészterhes időkben. Ő bújtatta többek között Gobbi Hildát és a Latabárokat is. Olyannyira sikeresen tette mindezt, hogy végül a Gestapo látókörébe is került. 1944-ben elárulták, és letartóztatták, majd raboskodnia kellett. 1945. február 6-án, 53 éves korában, a nyilasok kivégezték.

Rá emlékezik ma délután a Dohány utcai zsinagóga kertjében Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke és Kubatov Gábor. A Ferencvárosi Torna Club elnöke régóta tervezte, hogy méltó emléket állítsanak a mártír edzőnek s a MAZSIHISZ elnöke ajánlotta fel a lehetőséget, hogy a Dohány utcai zsinagóga udvarán, egy emlékkőbe vésett névvel fennmaradjon az utókornak is.

Teljes cikk

Címkék:Tóth Potya István

[popup][/popup]