Heisler: „A Sorsok háza még jó ideig nem fog megnyílni”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András, a Mazsihisz elnöke hosszú interjút adott a Hírklikk nevű portálnak, amelyben szó esett migrációról, idegenellenességről, a „becsület napján” zajlott neonáci rendezvényekről, a reformzsidó közösségek társult tagságáról, az EMIH-hel fennálló feszültségekről és a Sorsok házáról.

Utóbbi két témában adott válaszait alább idézzük.

 

– Úgy fogalmazott: az a törekvése, hogy minél szélesebb legyen az a hazai zsidó közösség, amelyet ön vezet. A magyar kormány viszont pont azon dolgozik, hogy megossza a zsidó közösséget, amit elég ügyesen el is ér azzal, hogy az EMIH-et látványosan, láthatóan támogatja, az pedig bizonyos szempontból ki is szolgálja a hatalmat…

– Minden szempontból kiszolgálja…

– Nincs esély – és ezt akartam kérdezni – a két szervezet közeledésére?

– Két dolgot szeretnék elöljáróban leszögezni: ez egy mai állapot. Mai állapot, hogy két olyan zsidó szervezet van Magyarországon, amelyek között rendkívül erős az ellentét. Ez rossz a hazai zsidóságnak – szerintem hosszú távon tarthatatlan. A másik, amit hangsúlyoznék: az EMIH jelenléte legitim, és képesek rengeteg hasznos dolgot tenni a zsidóság érdekében. Azt viszont, hogy ki képviselje a magyarországi zsidóságot, csak a magyarországi zsidóság tagjai dönthetik el. Semmilyen hatalom, semmilyen más erő nem jelölheti ki e képviseletet. Márpedig a magyarországi zsidóság leginkább a sok problémával küzdő, sokat kritizált, sokat szidott, de hitelesen működő Mazsihiszt fogadja el képviselőként.

– Mondja ezt ön, de a kormány nem önökkel tárgyal.

– Ezt a kormány tagjainak is elmondtam, jelezve, hogy ez rossz gyakorlat. A jelentős, valódi lobby-erővel rendelkező nemzetközi zsidó szervezetek, de a demokratikus kormányok, illetve azok nagykövetségei is, mind a Mazsihiszt tekintik a magyarországi zsidóság képviselőjének.

– Ön mikor tárgyalt utoljára a kormánnyal?

– Két hete.

– Akkor mégis tárgyalnak?

– Igen, folyamatos a párbeszéd. Nem vagyunk megkerülhetőek – és ebben a kormány tagjaival is egyetértünk. A viták mellett, folyamatos az egyeztetés és van konkrét együttműködés. A két héttel ezelőtti megbeszélésem Gulyás Gergellyel kifejezetten biztató volt.

– Gondolom, miután nem említ konkrétumot, nem beszélhet róla, de azt a következtetést levonhatom, hogy azok a témák aprópénznek tűnhetnek amellett, hogy ki képviselheti a zsidóságot.

– Nézze, azt lényegesnek tartom, hogy kifejthettem álláspontunkat, illetve elmondhattam, hogy nemzetközi szinten ugyancsak nagyon súlyos kritikák érik a magyar kormányt a mások szerint is elfogadhatatlan gyakorlat miatt. Kértem, változtassanak. Ezen felül, szóba hoztam azokat a területeket, amelyekben a Mazsihisz partnere tud lenni, sőt, akár segíteni is tud a mindenkori magyar kormánynak.

– Szóba került a Sorsok háza?

– Nem, én szándékosan nem beszéltem róla. Négy-öt hónappal ezelőtt, az akkori találkozásunkkor konkrét javaslatot tettem le, amire még nem érkezett érdemi válasz.

– Konkrétan mit javasolt?

– Illetlen dolog lenne, ha ezt most a nyilvánosság elé tárnám. A médián keresztül bizonyosan nem lehet feloldani ezt a lehetetlen helyzetet.

– A Sorsok háza azonban azóta sem nyitott meg…

– Nem, és úgy tűnik, még nem is fog egy jó darabig.

– Az a megállapodás, amelyet a kormány kötött másfél éve az EMIH-hel, gyakorlatilag áll?

– Hiteles információim nincsenek róla, de azt tudom, hogy sok nyitási időpontról beszéltek már, ám nem látom azt a szakmai mozgást, amely ezt alátámasztaná.

– Ön továbbra is kitart az álláspontja mellett, hogy nem helyes, ha ez a múzeum zsidó kézben van.

– Igen, és ezt elmondtam a kormány illetékesének is.

– Akkor várható valamilyen változás?

– Tényleg nem tudom. Én elmondtam a javaslatunkat…

– Amit most nem mond el nekünk.

–- Igen. Ha majd a kormány lát benne fantáziát, az előbb-utóbb ki fog derülni. Egyébként pedig nem a mi ügyünk. A Sorsok háza kormányprojekt, de ha meghallgatnak bennünket, akkor – meggyőződésem szerint – sikeres projekt lehet belőle. Ha nem, akkor nagy eséllyel botrány lesz az egészből, ami megint csak rossz Magyarországnak. Nem a zsidóknak, Magyarországnak!

Teljes cikk

 

[popup][/popup]