Heisler: A Mazsihisz egyelőre nem vesz részt Holokauszt 2014 megemlékezésein

Írta: inforadio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Heisler András

Heisler András

Megkapta a Mazsihisz Orbán Viktor válaszlevelét, amelyben a kormányfő azt javasolja, hogy húsvét után folytassák a párbeszédet – mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke. Heisler András közölte: egyelőre fenntartják a korábbi döntésüket és nem vesznek részt a kormány által szervezett holokauszt-megemlékezéseken.

A Mazsihisz két héttel ezelőtt jelezte, hogy egyeztetne a kormánnyal. A szervezet közgyűlése február 9-én döntött úgy, hogy nem vesz részt a holokauszt-emlékév kormányzati programjain. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy állítsa le a Szabadság térre tervezett német megszállási emlékmű felállítását, továbbá a józsefvárosi Sorsok Háza-projektet.

Heisler András az InfoRádiónak elmondta: örülnek, hogy megkapták a levelet, mert így tisztán látják a helyzetet. Jelezte, hogy a levél rendkívül udvarias, és felvillantja a párbeszéd lehetőségét április második felében.

“Addig viszont látható módon a kérdéseink nem találtak meghallgatásra, ami azt jelenti, hogy a Mazsihizs közgyűlése által hozott korábbi döntés érvényben marad. Ennek következtében a Mazsihisz pillanatnyilag távol tartja magát a kormány által kezdeményezett Holokauszt 2014 megemlékezés-sorozattól, és nem veszi igénybe a civil pályázati alap pénzeit” – tudatta a szervezet elnöke.

Hesiler András hangsúlyozta, hogy nagyon szerették volna a vitás kérdéseket mielőbb lerendezni, de tudomásul veszik a miniszterelnök döntését.

“Csináljuk a magunk megemlékezéseit. Párhuzamosan fognak zajlani a programok, és bízunk benne, hogy egyszer majd a párhuzamosok találkoznak, és nem a végtelenben” – fogalmazott.

A Mazsihisz elnöke hangsúlyozta, hogy a fő problémájuk a kormány emlékezetpolitikai gyakorlata. Azt kérték, hogy ebben történjen változás.

“Szeretnénk, ha tisztességes megemlékezés lenne és a valóságos, történelem-hű képnek megfelelően emlékeznénk a holokausztra” – fűzte hozzá Heisler András.

*

Álláspontunk a kormánnyal kialakult vita legújabb fejleményeiről.

[popup][/popup]