Hegedüs értékelte Orbán bécsi önkritikáját és rasszizmus elleni kiállását, új levelet írt

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A szociológus értékelte Orbán bécsi önkritikáját, a rasszizmus elleni kiállását, legújabb levelében azt írja: „büszke vagyok Rád”, a „segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz”.

Hegedüs Zsuzsa

Hegedüs Zsuzsa a hét elején lemondott a miniszterelnök melletti tanácsadói szerepéről Orbán “fajok keveredéséről” szóló tusványosi beszéde miatt. A miniszterelnök elfogadta lemondását, Hegedüs viszontválasszal is élt és fenntartotta bírálatát.

Orbán Viktor csütörtökön Bécsben Karl Nehamerrel közös sajtótájékoztatóján tusványosi beszédére is kitért, mérsékelt önkritikát gyakorolt:

„Az, hogy néha félreérthetően fogalmazom, az előfordul. De arra kértem a kancellár urat, hogy legyen kedves minden ezzel kapcsolatos információt kulturális kontextusba helyezni, mert Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit én képviselek, az egy kulturális, civilizációs pozíció. Szeretném megismételni, hogy büszke vagyok azokra az eredményekre, amelyeket Magyarország rasszizmussal szemben eredményként az elmúlt években elkönyvelhetett”.

Hegedüs Zsuzsa a magyar miniszterelnök szavaira csütörtökön új levélben reagált, mandiner.hu birtokába jutott írása így szól:

„Kedves Viktor! Most olvastam a mai, Bécsben adott nyilatkozatodat, amivel nyilvánosan elhatárolódtál a „nem tudom, hogy” a szövegbe került inkriminált mondatoktól.

Ennél nagyobb örömet semmi nem tudott volna okozni, mert, mint ezt Neked is leírtam tegnap és mindenütt el is mondtam, 20 év alatt egyetlen egyszer sem volt az a benyomásom, hogy bármilyen diszkrimináció, vagy etnikai előítélet megfordulhat a fejedben.

20 évi ismeretségünk és barátságunk következtében azt is tudom, hogy ez a nyilvános korrigálás mibe került neked, ezért még annál is jobban értékelem a mai lépésedet, mint amit maga a téma indokol. Olyannyira, hogy az első reakcióm az volt, hogy ezzel a nyilvános megszólalással a lemondásom is okafogyottá vált. De ami még fontosabb, ezt, némi gondolkodás után, néhány órával később is így gondolom, azaz okafogyottnak tartom.

Ezt természetesen a nyilvánosság előtt, már ma este (csütörtökön – a szerk.) el is fogom mondani, nevezetesen az ATV Egyenes beszéd c. műsorában.

Hasonlóképpen a nemzetközi sajtóban is. A legnagyobb örömömre az szolgál, hogy ezért a mai kiállásodért megint azt mondhatom, mert így is érzem: büszke vagyok Rád.

Úgyhogy, ahogy 2010 előtt is és természetesen utána is, függetlenül attól, hogy hivatalosan a főtanácsadód vagyok vagy nem, a segítségemre a továbbiakban is, az elmúlt 20 évhez hasonlóan, számíthatsz.

Szeretettel: Zsuzsa”

Hegedüs csütörtök este az atv.hu-nak adott interjút, amiben egyebek mellett boldogságát fejezte ki, hogy az Akadémia tagjai is kiálltak mellette, amikor lemondott és felszólalt a miniszterelnök “fajok keveredéséről” szóló beszéde miatt. Véleménye szerint négy év után minden kormányt el kell küldeni, mert elszáll az agyuk.

A Telexnek adott interjújában ma úgy fogalmaz Hegedüs:

„A levél nem azt jelenti, hogy visszavonom a lemondásomat vagy hogy visszalépek. Csak miután én is nyilvánosan kritizáltam meg őt, úgy tisztességes, hogy nyilvánosan ismerjem el azt is, hogy képes volt meglépni azt, amit meg kellett azok után, amit írtam neki és aminek ilyen visszhangja lett”.

[popup][/popup]