Gantz szemenszedett hazugságnak nevezte a palesztin jelentést az újságírónő haláláról

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A palesztin nyomozás szerint – nem túl meglepő módon – az izraeli csapatok által kilőtt golyó ölte meg Shireen Abu Akleh-t, az al-Dzsazíra újságíróját. Ezt közölte csütörtökön Ramallah főügyésze, azzal vádolva a katonákat, hogy szándékosan lőtték le a riportert.

Benny Gantz hadügyminiszter

Az ügyről magyarul az ujkelet.live tudósít. A palesztin-amerikai Abu Akleh-t (51) május 11-én fejbe lőtték, amikor tűzharc tört ki az izraeli biztonsági erők és palesztin fegyveresek között a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe).

Akram Khatib palesztin főügyész szerint Abu Akleh halálos lövést kapott hátulról, amikor megpróbált elmenekülni a hirtelen indított izraeli lövéssorozat elől.

Azt is közölte, hogy a Palesztin Hatóság nem adja át a golyót Izraelnek vizsgálatra és még képeket sem mutatnak a golyóról, hogy ,,megfosszák [az izraelieket] egy új hazugságtól”.

Izrael azonnal visszautasította a megállapításokat.

,,Izrael Állam részvétét fejezi ki Shireen Abu Akleh halálával kapcsolatban” – írta Beni Gantz védelmi miniszter Twitteren. ,,Az Izraeli Védelmi Erők jelenleg is vizsgálatot folytat az ügyben, hogy felfedje az igazságot. Minden olyan állítás, amely szerint az Izraeli Védelmi Erők szándékosan sebesít meg újságírókat vagy a konfliktusban nem érintett civileket, szemenszedett hazugság.”

,,Az Izraeli Védelmi Erők fellép a gyilkos terrorizmus ellen, amely a közelmúltban 20 emberéletet követelt. A támadásokat végrehajtó terroristák közül sok Dzsenin környékéről érkezett, ahol az eset történt. Pontosan intézkedünk, terroristákat veszünk célba, miközben kerüljük a civilek bántását.”

Teljes cikk

[popup][/popup]