Hat arab izraelit és két palesztint tartóztattak le egy lodi zsidó férfi meggyilkolása kapcsán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli rendőrség és a Sabak belbiztonsági szolgálat nyolc személyt tartóztatott le egy zsidó férfi meggyilkolása miatt, aki a múlt hónapban országszerte zajló etnikai zavargások során súlyos fejsérüléseket szenvedett, amelyekbe végül belehalt.

Az 56 éves Jigál Jehosua – írja az ujkelet.live – halálos sérüléseket szenvedett, miután május 11-én Lodban arab rendbontók fejen találták egy téglával.

A gyanúsítottakat, hat lodi arab lakost és két palesztint, akik illegálisan tartózkodtak Izraelben, gyilkossággal és egyéb bűncselekményekkel vádolják. Nyolcukat az elmúlt hetekben vették őrizetbe a Sabak és a rendőrség központi nyomozóegységének közös műveletének részeként.

A rendőrség szerint a nyolcfős csoport rasszista és nacionalista indíttatásból úgy döntött, hogy zsidókat fog megtámadni, az országszerte tomboló erőszak közepette az arabok és zsidók között.

A gyanúsítottak rögtönzött úttorlaszokat állítottak fel kövekből és szemetesdobozokból a lodi Hamaszger utcán azzal a céllal, hogy lelassítsák a zsidó járműveket és kövekkel megdobálhassák őket.

A rendőrség szerint Jehosua is bedőlt az útlezárásnak, és amikor a gyanúsítottak zsidóként azonosították, közvetlen közelről kövekkel és téglákkal kezdték dobálni az autóját.

Jehosuát egy tégla fejen találta és súlyosan megsebesült.

Még ílyen állapotban is sikerült több száz métert haladnia, majd saját házához érve rosszul lett, autója összeütközött egy parkoló járművel, és egy szomszéd, aki az utcára ment, hogy megnézze mi okozza a zajt, súlyos állapotban találta.

A nyomozás megállapította, hogy a gyanúsítottak egy része megpróbálta eltitkolni részvételét a támadásban, sőt megpróbálta meghamisítani a helyszíni biztonsági kamerák felvételeit.

Teljes cikk

Címkék:antiszemita gyilkosság, Lod, zavargások

[popup][/popup]