Háromoldalú találkozó Egyiptomban – történelmi éjszakával

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök hétfőn Egyiptomba utazott, hogy részt vegyen a maga nemében első háromoldalú csúcstalálkozón Abdel-Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnökkel és abu-dzabi trónörökösével, Mohammed bin Zajed al-Nahjannal.

Bennet és Sisi találkozójukon

A Miniszterelnöki Hivatal még nem nyilatkozott az úttal kapcsolatban – írja az ujkelet.live.

A Walla hírportál riportere szerint Bennett miniszterelnök az éjszakát Sarm es-Sejkben töltötte. Ez az első alkalom, hogy egy izraeli miniszterelnök több mint 20 év után egyiptomi földön aludt.

Szakértők a találkozót jelentős és példátlan fejleményként értékelték, mely diplomáciai szempontból újabb mérföldkőnek tekinthető az Ábrahám-egyezmények végrehajtásában.

A csúcstalálkozó terveit az elmúlt napokban titokban véglegesítették, mivel Izraelt a térség stabilizáló befolyásaként tartják számon, mondta egy diplomáciai forrás a Haaretz hírportálnak, hozzátéve, hogy Bennett azért ment Egyiptomba, hogy az ukrajnai háború hátterében számos kérdésben segítsen.

A csúcstalálkozó annak a törekvésnek a része, hogy amerikai támogatással koalíciót hozzanak létre olyan országok között, amelyeket korábban Izrael ellenségének tekintettek – köztük Egyiptomot, az Öböl-államokat és Törökországot –, amelyek különösen összefogtak Iránnal szemben.

Izrael érdekelt abban, hogy meggyőzze az Egyesült Arab Emirátusokat és Szaúd-Arábiát, hogy fokozzák olajtermelésüket, hogy csökkentsék a világ Oroszországtól való függőségét, értesült a Haaretz. A két arab ország nemrég világossá tette, hogy nem hajlandó növelni a termelést, bár izraeli illetékesek szerint egy ilyen lépés fontos lenne.

Izrael továbbá segíteni kíván Egyiptomnak abban, hogy alternatív búzaforrásokat találjon. Az ukrajnai háború kitöréséig az ország az Ukrajnából és Oroszországból származó búzától függött, és a búza világpiaci ára a háború miatt megugrott.

Egy egyiptomi tisztviselő a maga részéről azt mondta, hogy a három vezető Iránra, Szíriára és Ukrajnára összpontosít majd tárgyalásai során. Irán napirendre kerül, tekintettel az Irán és a nagy világhatalmak közötti bécsi tárgyalások előrehaladására, valamint arra, hogy Egyiptom, Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közös frontja fontos üzenet közvetít Washingtonnak.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozó izraeli tisztviselők szerint Izrael „egyfajta közvetítőként” szolgál a feszültségek csillapítására, az Egyesült Államok és az Emírségek között.

Teljes cikk

[popup][/popup]