Három magyar miniszter után Köves Slomó is beszólt a német külügyi államtitkárnak

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Köves Slomó szerint Michael Roth az antiszemitizmust “kiüresedett politikai bunkósbotként” használja.

Köves Slomó (Fotó: 24.hu)

Szijjártó Péter külügyminiszter, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter után Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija is beszólt Michael Roth német külügyi államtitkárnak. Roth ugyanis  egy interjújában a „Magyarországon terjedő antiszemitizmusról” beszélt.

Köves Slomó, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség vezető rabbija a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szólt oda Michael Rothnak, mondván: Különösen furcsa, hogy egy német politikus bírálja Magyarországot, hiszen Németországban 2019-ben 1824 antiszemita cselekmény volt, míg hazánkban összesen 35.

Lehet az antiszemitizmust politikai bunkósbotként használni, de ez azok számára jelentős, akik célpontok. Ebből a szempontból Magyarország különösen biztonságos helynek tekinthető – jelentette ki Köves Slomó.

Ami különösen aggasztó, hogy Magyarországon stagnálnak ezek az adatok, míg Németországban évről évre növekszik a számuk. Fontos lenne, ha a politikusok is komolyabban vennék ezt a kérdést és nem kiüresedett politikai bunkósbotként használnák – tette hozzá.

*

Mint arról írtunk, a német t-online hírportáljának adott interjúja egyik mondatában Roth egy kérdésre „a Magyarországon terjedő antiszemitizmusról” („der grassierende Antisemitismus in Ungarn”) beszél – hogy ennek kapcsán a saját országában elkövetett antiszemita cselekményekre is felhívja a figyelmet:

“Lengyelországhoz és Magyarországhoz képest nálunk egész jól működik a jogállam.

Nálunk is vannak bajok. A Magyarországon terjedő antiszemitizmus volt az egyik oka a 7-es cikkely szerinti eljárás megindításának. Nem tudok azonban más országok antiszemitizmusáról kritikusan beszélni anélkül, hogy a Németországban rémisztő módon növekvő antiszemita bűncselekményeket néven ne nevezzem.” – fogalmazott a német politikus.

A Michael Roth által említett 7-es cikkely szerinti eljárás megindítását kezdeményező dokumentumban az antiszemitizmusról is esik szó, az (50) számot viselő fejezetben:

„…az Európa Tanács emberi jogi biztosa jelezte, hogy aggasztónak tartja a rasszizmussal és az intoleranciával kapcsolatos magyarországi helyzet romlását, amelyen belül a cigányellenesség az intolerancia legkirívóbb formája, amiről a romákkal szembeni különösen durva, akár erőszakos cselekmények, félkatonai szervezetek felvonulásai, valamint a romák lakta falvakban tartott őrjáratai is tanúskodnak. Kiemelte továbbá, hogy a magyar hatóságok által tett, az antiszemita beszédet elítélő nyilatkozatok ellenére visszatérő probléma az antiszemitizmus, amely gyűlöletbeszéd, valamint a zsidók és a zsidó tulajdon ellen elkövetett erőszakos cselekmények formájában nyilvánul meg. Ezen kívül megemlítette a migránsok, köztük a menedékkérők és a menekültek ellen irányuló idegengyűlölet, valamint az egyéb társadalmi csoportokkal, köztük az LMBTI személyekkel, a szegényekkel és a hajléktalanokkal szembeni intolerancia kiújulását”.

Címkék:antiszemitizmus, Gulyás Gergely, Köves Slomó, Michael Roth, Szíjjártó Péter

[popup][/popup]