Harkányi Endre 80 éves

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kossuth-díjas színész március 26-án ünnepelte 80. születésnapját.

Harkányi Endre

Harkányi Endre (fotó: MTI)

A Budapest nyolcadik kerületében született Harkányi szüleit a vészkorszakban vesztette el, anyját deportálták, apja az ukrajnai munkaszolgálatból betegen tért haza és hamarosan meghalt.

Az árván maradt vadóc, vörös hajú és szeplős fiú 13 évesen önmagát játszotta Radványi Géza 1947-ben készült, mára már klasszikussá vált Valahol Európában című, háborús árvákról szóló filmjében. Rokonai nyomására mégis esztergályosnak kellett tanulnia, ez ellen lázadva jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Miután felvették, egy év alatt letette az érettségit is, diplomáját 1957-ben szerezte meg. Először Debrecenbe került, a fővárosba 1960-ban a Petőfi Színház társulatának tagjaként tért vissza. 1963-tól a Vígszínházban, azután a Mikroszkóp Színpadon, majd a József Attila Színházban játszott, 1984 óta ismét a Vígszínház társulatának tagja. Rövid megszakítással, 1993-94-ben a rövid életű Művész Színházban lépett fel.

Pályafutása alatt többnyire kisembereket, komikus figurákat alakított, volt Puck (Shakespeare: Szentivánéji álom), Lord Stanley (Shakespeare: III. Richárd), Liputyin (Dosztojevszkij: Ördögök), Morris Bober (Malamud: A segéd). A Vígszínházban, illetve a Pesti Színházban a közönség a Száz év magány, az Össztánc, a Sok hűhó semmiért és a Képzelt beteg című darabokban láthatta, utóbbiban jelenleg is fellép, a Vígszínházban többek között az izraeli Hanoch Levin komédiájában, az Átutazókban és a Gothár Péter rendezte Makrancos Katában játszik.

A filmvásznon nagyszerű alakítást nyújtott Tersánszky-regények adaptációiban (Kakuk Marci, Legenda a nyúlpaprikásról), 2006-ban a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című Bacsó Péter-alkotásban. Jellegzetes szinkronhangja több generáció számára feledhetetlen, Részt vett a Bálint Ágnes által írt Futrinka utca című bábsorozat készítésében, amelyen nemzedékek nőttek fel, a Vízipók, csodapók című című rajzfilmsorozatban ő szólaltatta meg a Keresztes pókot. A Mézga család című rajzfilmsorozatban az apa, Mézga Géza hangját kölcsönözte. A mai napig népszerű, külföldön is sikert aratott sorozat érdekessége, hogy előbb vették fel a hangot és utána a színészekhez szabva rajzolták meg a figurát. Harkányi korelnöke a Kossuth Rádió mese hangjátékjáték sorozatának, a Vacka Rádiónak, Csiga Nyikoláj szólal meg az ő jellegzetes hangján.

Színházi bemutatóinak száma az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet adatai szerint eléri a 150-et, amellett pályafutása alatt mintegy 70 film-, illetve tévészerepben nyújtott kiemelkedő alakítást. Művészi munkásságát 1962-ben Jászai Mari-díjjal, 1982-ben érdemes művészi címmel, 2004-ben az Ajtay Andor-emlékdíjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

2005-ben neki ítélték a Ruttkai-emlékgyűrűt és kiváló művész, 2008-ban a Halhatatlanok Társulatának tagja let. 2010-ben a nyíregyházi Vidor Fesztiválon Életmű Díjjal jutalmazták, és még ugyanabban az évben művészi életútja elismeréseként átvehette a legrangosabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat.

 

[popup][/popup]