Harc Adele mosolyáért

Írta: Tallósi Béla / ujszo.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hölgy aranyban igaz történetet dolgoz fel. Egy idős asszony küzdelmét tárja a nézők elé, aki a kilencvenes években pert indított, hogy igazságot szolgáltasson a családjának és visszaszerezze az örökségét.

Maria Altmann (Helen Mirren) és ügyvéd unokaöccse, Randol (Ryan Reynolds)

Maria Altmann (Helen Mirren) és ügyvéd unokaöccse, Randol (Ryan Reynolds) (fotó: Forum Film)

A nácik által elkobzott családi kincseket, értékes műtárgyakat – mindenekelőtt, Klimt híres festményét.

„Ausztria Mona Lisáját”. A világ egyik leghíresebb újkori portréját, amelynek csodájára jártak a bécsi Belvedere-be. De hogyan is került oda Klimt ikonszerű remekműve?

A tehetős bécsi zsidó Altmann család értékes műgyűjteményéből. Ebben a családban született Maria (Helen Mirren), aki kislányként rengeteg időt töltött nagynénjével, a gyermektelen Adele-lel. A művészeteket kedvelő és a haladó szellemű művészekkel kapcsolatot tartó igazi nagyúri dámával, akit férje, a dúsgazdag cukorgyáros, Ferdinand Bloch-Bauer a tenyerén hordott. Annyira imádta a feleségét, hogy portrét is készíttetett róla. Nem is akárkinél rendelte meg a képet: Gustav Klimtnél, akinek a mecénása volt. (A film egyik legizgalmasabb jelenete – rögtön az indítás –, ahogy Klimt finom aranylemezek vászonra vitelével készíti a portrét. Súlyos, sokat sejtető atmoszférájuk van ezeknek a kockáknak – sajnos csak ezeknek.)

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]