Hanukatalizátor díj 2013 nyertesei

Írta: SZOMBAT - Rovat: Hírek - lapszemle

A meghirdetett két kategória 13 jelöltjére összesen 929 szavazat érkezett. A legtöbb voksot egyéni kategóriában Nagy János Ádám (az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen megkezdett könyvtár megújítási munkálatok hátterében álló vállalkozó), míg az innováció kategóriában a Kibuci Bucik – temetőfelújító tábor kapta.

Az eseményről és a díjról

Idén is a Mindenki Hanukája rendezvény keretében adta át a Bálint Ház a közösség szavazatai alapján megítélt Hanukatalizátor Díjakat. A szervezők a díjjal azt szeretnék kifejezni, hogy a zsidó közösség szolgálata a jövő megteremtésének egyik fontos alapja és azt szeretnék, hogy a közösség tagjai és aktivistái lássák, hogy értéke van annak, ha egy szervezet vagy egyén erőn felül tesz a közösségéért. Fontosnak tartják, hogy a hétköznapokban megélt sikerek mellett egyszer egy évben együtt is kijelentsék, kinek a munkája volt ebben az évben a leginspirálóbb és leginnovatívabb. Hosszútávon a díj motivációt teremthet olyan fiataloknak is, akik ma még talán nem aktívak a közösségi életben.

Ide kattintva látható a többi jelölt.

Hanukatalizator_dijatado_2013

Képek a díjátadóról (fotók: Bálint Ház)

A díjazottakról (az ajánlást az ajánló személy vagy szervezet küldte, szerkesztés nélkül közöljük)

Nagy János Ádám

Vállalkozó, aki az idén, az Országos Rabbiképző és Zsidó Egyetemen (OR-ZSE) megkezdett, könyvtár megújítási munkálatok hátterében áll. A történelmi jelentőségű könyvtári állományt már többen, többször igyekeztek helyreállítani, katalogizálni, de eddig források és munkaerő hiányában még sohasem sikerült. Ádám cégének és képzett szakembereinek köszönhetően azonban most először nyílik reális esély arra, hogy végre kutathatóvá és elérhetővé váljék az ott lassan két évszázada felhalmozódott hazai és regionális zsidósággal kapcsolatos tudás, és így méltón elfoglalja helyét a világ legjelentősebb judaika gyűjteményei között.

Ádám művész-értelmiségi családból származik. Édesapja festőművész, de közvetlen családjában vannak írók, történész professzorok, akadémiai tagok, tudósok és levéltárosok is, így fontos számára a kultúra és a fiatalok oktatásának segítése.

Azért javasoljuk Nagy János Ádámot a Bálint Ház Hanukatalizátor díjára, mert bízunk abban, hogy a zsidó közösség szellemi örökségének és értékeinek megmentésért tett önfeláldozó munkája inspirálóan hat majd a hazai zsidóságra, amely végre felismeri saját értékeit és tesz azok megmentésért. Az általa megkezdett és remélhetőleg a jövőben megvalósuló munka, egy olyan szilárd forrás- és tudásanyagot fog hetven év után újra, mindenki számára elérhetővé tenni, ami alapja lehet, egy pozitív, nem a holokauszton alapuló, zsidó identitás tudásbeli megalapozásának.

Nagy János Ádám díjátvevő videója.

 

Kibuci Bucik – temetőfelújító tábor

A tábor alatt a diákok együtt élnek egy vidéki településen és ismerkednek a zsidó tradíciókkal, a zsidó történelemmel. Rendbe teszik a falu elhagyatottan álló zsidó temetőjét. Pénteken az esti szombatfogadásra készülnek, ünnepi vacsorát főznek. A falu lakóival beszélgetnek az egykor itt élt zsidó közösségről és a falu mai életéről, fotóznak, interjúkat készítenek. Táboroznak, közösséget építenek, tesznek a faluért, a zsidóságért.

Itt olvasható a KIBIC interjúja a szervezőkkel.

Videó a Kibuci Bucik táborról

[popup][/popup]