Halevi az elesettek emléknapján: Ne váljanak a temetők politikai viták színterévé!

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Herci Halevi vezérkari főnök vasárnap reggel az emléknap előtt közleményt adott ki, melyben óv attól, hogy az elesettek sírja politikai demonstrációk színterévé váljék.

„Az emléknap mély kapcsolatot teremt az egyén és a nemzeti között. Az emlékezés parancsa arra kötelez bennünket, hogy egyesüljünk körülötte, és a köztünk lévő kapcsolatra összpontosítsunk. Ne váljanak a temetők viták színterévé. A visszafogottságban és a csendben nagy erő rejlik. A meghitt magány elesett szeretteinkkel lehetetlenné válik a viták zaja közepette” – írta Halevi.

A gyászoló családok egy része azt követelte, hogy a miniszterek és kormánytagok maradjanak távol az emlékünnepségektől és a temetőktől. Válaszul több miniszter bejelentette, hogy nem mond beszédet a ceremóniákon, de részt vesznek rajtuk.

Egyes családok azt mondták, hogy az emléknap előtti napokban látogatják meg szeretteik sírját, hogy ne kelljen találkozniuk a kormány minisztereivel.

 

A Ben-Gvir probléma

Itamar Ben-Gvir közbiztonsági miniszter, akit fiatalkori szélsőséges magatartása miatt nem soroztak be a hadseregbe, a tervek szerint részt vesz egy Beer Seva-i rendezvényen.

Számos gyászoló család viszont felszólította Ben Gvirt, hogy ne vegyen részt a városban tartott szertartáson.

Ben-Gvir viszont azt állítja, hogy családok tucatjai kérték, jelenjen meg az eseményen. Megfogadta, hogy beszédében kerüli a vitatott témák érintését, különösen azokat, amelyek az igazságügyi átalakítási tervekhez kapcsolódnak.

Liron Hacmon, akinek bátyja 1982-ben, az első libanoni háborúban vesztette életét, szombat este beszédet mondott a Beer Seván a heti kormányellenes tüntetésen, és felszólította Ben-Gvirt, hogy maradjon távol a temetőtől.

Itamar Ben-Gvir 

„Kellemes-e a tény, hogy sok család nem megy el idén a temetőbe az emléknapon, csak azért, mert te ott leszel?”

„Helyes-e, hogy valaki, aki nem szolgált a hadseregben, aki ‘hősnek’ nevezett egy gyalázatos terroristát, aki [a rasszista Meir] Kahane [rabbi] emlékére rendezett ceremónián beszélt, aki egy terrorszervezetet vezetett, akit a bíróság nyolcszor talált bűnösnek, beszédet tarta katonai temetőben az emléknapon? Nincs benned szégyen?”- kérdezte Hacmon.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Joáv Gallant védelmi miniszter (Likud), Jáir Lapid ellenzéki vezető (Jes Atid) és Beni Gantz (Nemzeti Egység) – ritkaságszámba menően – pénteken közös nyilatkozatban felszólította a nyilvánosságot, hogy őrizze meg az elesett katonák emléknapjának szentségét.

,,Maradjanak a viták a temetőkön kívül.”

Teljes cikk

 

Címkék:Jom hazikaron

[popup][/popup]