Háborús költségvetés Izraelben: további 15 milliárd dollár a hadseregnek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hatvankét szavazattal ötvenöt ellenében az izraeli kormánykoalíciót támogató törvényhozók kétnapos vita után fogadták el a módosítást, és azzal a koalíciót vezető Likud párt szerint létrejött “egy olyan költségvetés, amely garantálja a háború folytatását a teljes győzelemig, előnyös Izrael polgárainak és az államgazdaságnak”.

Ahmad Tibi, a Hadash-Ta’al elnöke vitatkozik Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszterrel a 2024-es költségvetés módosításáról szóló szavazáson, március 13-án. (Fotó: Noam Moskowitz, a Knesszet szóvivőjének hivatala)

Az új költségvetés több tíz milliárd sékellel (több ezer milliárd forinttal) megnövelte az állami kiadásokat annak érdekében, hogy finanszírozzák az iszlámista Hamász terrorszervezet ellen a Gázai övezetben október óta tartó hadműveleteket.

Az új előirányzat szerint 2024-ben 584,1 milliárd sékellel (több mint 58 ezer milliárd forinttal) gazdálkodhat a kormány, s ez több mint hetvenmilliárd sékellel (közel hétezer milliárd forinttal) több a 2023 májusában jóváhagyott eredeti összegnél.

A hetvenmilliárd sékelnyi növekedésből 55 milliárdot a hadsereg költségeire fordítanak, a többit pedig a hátország háborús kiadásai emésztik fel, köztük az üzleti és a magán/családi veszteségek miatti kártérítések.

A költségvetés a bruttó hazai össztermék (GDP) 6,6 százalékában határozza meg a hiánycélt 2024-re, jelentősen megemelve a háború előtti 2,25 százalékos szintet.

“A módosított háborús költségvetésnek világos céljai vannak – a háború megnyerése, a tartalékosok támogatása, a hátország erősítése és az izraeli gazdaság növekedésének folytatása” – mondta Becalel Szmotrics pénzügyminiszter a szavazás után.

“Izrael történetének leginkább egyes szektorokat támogató, a valóságtól leginkább elszakadt és legfelelőtlenebb, a gyávák szavazataival jóváhagyott költségvetése” – vélekedett Jaír Lapid, a parlamenti ellenzék vezére az elfogadott büdzséről, és azt ígérte, hogy ez lesz “az utolsó költségvetés, amelyet ez a kormány elfogad”. (Shiri Zsuzsa/MTI)

[popup][/popup]