Ha nem fehér fajvédő a támadó…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Bari Weiss újságíró, a The New York Times véleményrovatának korábbi szerkesztője egy vasárnapi interjúban azzal vádolta a lapot, hogy elutasította egy antiszemita támadássorozatról szóló cikk közlését, éspedig azért, mert az elkövetők “nem voltak fehér fajgyűlölők”.

Az Algemeiner cikkét magyarul a tev.hu ismerteti.

Weiss, aki tavaly júliusában mondott fel a lapnál, majd nyílt levelet tett közzé, amelyben kritizálta a lapot, Ben Shapiro konzervatív publicista műsorában elmondta: a 2019 végén zsidók ellen elkövetett, két halálos áldozatot követelő támadás – egy kóser élelmiszerboltban elkövetett lövöldözés és egy hanuka idején egy rabbi otthonában elkövetett késelés – nyomán írta meg a cikkét.

Mint Weiss elmondta, behívták a szerkesztőségbe, és elmondták neki, hogy nem tudják közölni az Amerika véres hanukája című cikkét, mivel a támadásokat nem fehér fajgyűlölők követték el, akik tiki fáklyákat cipeltek (ez utalás a fehér rasszisták 2017-es hírhedt charlottesville-i gyűlésére).

“Ez volt az a pillanat, amikor azt gondoltam magamban, hogy várj csak, ez egy hír, ez fontos. Én szakértője vagyok ennek a témának, erre azt mondják nekem, hogy ennek nincs helye a Times-ban” – mondta Weiss az interjúban, hozzátéve, hogy csak azok a véleménycikkek kerülhettek a lapba, amelyek illeszkedtek a narratívához. “Mennyi energia, diplomácia és politikai tőke kellett ahhoz, hogy átcsempésszük azokat a cikkeket, amelyek nem illettek az ideológiába. Ez rengeteg munkát igényelt.”

Bari Weiss | The Ben Shapiro Show Sunday Special Ep. 119

After working years in the legacy media, Bari Weiss is now stepping away from the biggest news outlets in the country, and is in the midst of crafting her ow…

 

tev.hu

[popup][/popup]