“Ha Európa nem tudja megvédelmezni a zsidókat, az mindannyiunk kudarca”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Hamász palesztin iszlamista szervezet által 2023. október 7-én Izrael ellen elkövetett terrortámadásokat követően a holokausztra való emlékezés új értelmet kapott; ha Európa nem tudja megvédelmezni a zsidókat, az mindannyiunk kudarca – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja (január 27.) alkalmából pénteken.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az európai zsidók ismét félelemben élnek. A zsidókat újra zaklatások és támadások érik az utcákon, az iskolákban és az egyetemeken, zsinagógákat dúlnak fel, zsidó temetőket gyaláznak meg.

“Az Európa-szerte példátlan mértékben terjedő antiszemita cselekmények történelmünk legsötétebb időszakát idézik” – fogalmazott.

Az uniós bizottság elnöke hangsúlyozta: nincs helye az antiszemita gyűlöletnek, különösen itt, Európában. Az antiszemitizmust semmi sem igazolhatja. Nem fogadható el, hogy a zsidóknak leplezniük kelljen az identitásukat – húzta alá.

Von der Leyen kiemelte: mivel lassan az utolsó holokauszttúlélők is távoznak az élők sorából, az emlékezés új formáinak kialakítására van szükség, és új tanítási módszereket kell bevezetni. Meg kell őrizni az emlékezés helyeit, melyeknek az oktatás és az emlékezés célját kell szolgálniuk – mondta.

“Kötelességünk, hogy olyan Európai Uniót alakítsunk ki, amely mentes az antiszemitizmustól, valamint a rasszizmus és a megkülönböztetés minden formájától. Ma ismét ki kell mondanunk: soha többé nem történhet meg” – tette hozzá közleményében az Európai Bizottság elnöke. (MTI, Gebauer Szabolcs)

[popup][/popup]