Ha a gyerekeivel menekülő palesztin apának több ujja van a kelleténél…

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Hogyan állítsunk elő könnyen-gyorsan  palesztin szenvedést?

Forrás: Lakmusz.hu

A Lakmusz.hu azt vizsgálja, hogy a mesterséges intelligencia által generált képek milyen szerepet játszanak a médiában, különösen az izraeli-palesztin konfliktusban.

Részletek a cikkből:

Ha a gyerekeivel menekülő palesztin apának több ujja van a kelleténél, úgy még egész könnyű kiszúrni a mesterséges intelligenciát. A képügynökségi stockfotók azonban csak bonyolítják a helyzetet. Miből láthatod, mi valós és mi nem?

Izrael és a Hamász háborúját az első pillanattól kezdve komoly dezinformációs hullám kíséri. A félrevezető tartalmak nagyrészt “újrahasznosított” anyagok: valódi fotók vagy videók, amelyek azonban máshol vagy máskor készültek, nem a jelenleg zajló háborúban. Ezeket pusztán figyelmetlenségből, de akár szándékosan is terjeszthetik megtévesztő módon a közösségi platformokon.

Ehhez képest szintlépés, amikor nem valódi képek terjednek virálisan. A mesterséges intelligencia (MI vagy angolul AI, artificial intelligence) rohamos fejlődésével egyre nagyobb számban jelennek meg a dezinformációs tartalmak között mesterségesen előállított képek, videók és hanganyagok.

Az X-en és az Instagramon rengetegen osztották meg például a fenti fotót, amelyen egy gyermekeivel menekülő palesztin férfi látható.

A kép valóban erős érzelmi hatást vált ki, de ha jobban szemügyre vesszük, látható, hogy a jelenet nem valós. A férfi jobb válla például nagyon aránytalan, az egyik kisgyerek mintha a férfi pulóveréből nőne ki, és az is árulkodó, ahogy az apa nyakába kapaszkodó fiúk keze összeolvad, illetve a kezében tartott babának sincs meg mindegyik lábujja. Ez utóbbi, azaz a kéz- és lábujjak nem megfelelő száma gyakori hiba az MI-vel generált képeknél, könnyen lebuktathatja ezeket. Az X-en a felhasználók a közösségi jegyzetekben jelezték is, hogy a fenti fotó nem valódi, ennek ellenére mégis sokan megosztották.

Forrás: Yahoo.com

De nem ez volt az egyetlen MI-vel készült kép, amely virálissá vált: a romok tetején vacsorázó palesztin család vagy a törmelékhalom alá szorult csecsemő képét szintén felkapták a közösségi oldalakon. Ez utóbbi később az egyik legolvasottabb francia lap, a Libération címlapján is megjelent. A lapot sok kritika érte a címlapfotó miatt, amelyen egy feldühödött tüntető tartja magasba a síró csecsemő MI-generált fényképét. A Libération igazgatója azzal védekezett, hogy erőforráspazarlás lenne, ha a tüntetéseken használt összes transzparenst – és az azokon látható hamis propagandaanyagokat – egyenként ellenőriznék, azt azonban elismerte, hogy jelezniük kellett volna, hogy a címlapi képen a tüntető kezében egy MI-generált kép látható. Állítása szerint erre azért nem került sor, mert a fotót közlő Associated Press hírügynökség sem jelezte ezt, amit sajnálatosnak tart mind a lap, mind az AP részéről.

A Libération francia újság 2023. október 19-i számának címlapja a kairói tüntetésen készült fotóval. Forrás: Libération.fr

Teljes cikk

Címkék:hamisított képek, Izraeli-palesztin konfliktus

[popup][/popup]