Győzelmet hirdetett a Hamasz a „jeruzsálemi csatában”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismail Haniyeh, a Hamász terrorszrvezet egyik vezetője az „erők új egyensúlyáról” beszélt, miután szervezete rakéták ezreit zúdította Izrael sűrűn lakott területeire.

Ismail Haniyeh 2014-ben egy Hamasz ünnepségen

Kedd óta a 2014. évi támadások óta példa nélkül álló rakétaeső zúdult Izraelre Gázából.

A feszültség a Ramadán hónap kezdete óta egyre nőtt. Kelet-jeruzsálemi arabok és a rendőrség összecsapott a Damaszkuszi-kapunál, részben palesztin családoknak a Sheikh Jarrah negyedből küszöbön álló kilakoltatása miatt. Ugyancsak zavargások kezdődtek a Templom-hegyen, az Al-Aksza mecset körül.

Haniyeh arról beszélt, hogy az incidensek idején a Hamász folyamatos kapcsolatot tartott fönn a regionális arab vezetőkkel. Nemzetközi közvetítők, többek között Egyiptomból és Katarból igyekeztek tűzszünetet kieszközölni hétfő óta. Haniyeh szerint viszont Izrael a felelős, és neki kell viselnie a következményeket.

„A Hamász mindkét forgatókönyvre felkészült, az eszkalációra és a tűzszünetre egyaránt. Nem hagyjuk cserben Jeruzsálemet, és nem adjuk föl az ellenállást.” Haniyeh a zsidók óvárosi menetének megakadályozását és a legfelsőbb bíróság kilakoltatási tárgyalásának elhalasztását egyaránt győzelemnek könyvelte el.

„A mostani események népünk, nemzetünk becsületére válnak. Új erőegyensúly van kialakulóban” – tette hozzá.

A keddi rakétatámadások következtében egy asszony életét vesztette Risón Lecijónban és a sebesültek száma több tucat. Holónban és and Givatájimban legalább nyolcan megsebesültek. Számos légi járatot töröltek és a Herzlijától délre eső területeken szerdán nem volt tanítás az iskolákban.

Holonban rakéta zuhant egy buszra, amiben ketten súlyosan, ketten pedig súlyosan megsérültek, köztük egy ötéves kislány.

Éjszaka az ország városaiban zavargások törtek ki. Rahat, Haifa, Akkó arab lakosai összecsaptak a rendőrökkel. Ramlában zsidók golfütőkkel és kövekkel fenyegették az arab járókelőket. A 12. hírcsatorna jelentette, hogy Lod városában arabok három zsinagógát gyújtottak föl több mint 30 zsidó tulajdonú gépkocsit rongáltak meg, üzleteket dúltak föl, molotov koktélokat dobtak zsidó lakóházakra. Hétfő éjszaka egy zsidó férfi agyonlőtt egy arabot; az eset szemtanúk szerint önvédelem volt. Jair Revivo polgármester azt mondta, hogy a városban kialakult helyzet a kristályéjszakát idézte.

Eközben izraeli erők folytatták csapások mérését Gázára. Aviv Kohavi vezérkari főnök nyilatkozta, hogy a hadműveletek során 500 célpontot támadtak. A Hamász igazgatása alatti egészségügyi minisztérium szerint a halottak száma 30, köztük  10 kiskorú. A sebesültek közül 15 állapota súlyos. Izraeli források arról szólnak, hogy az áldozatok fele Hamász harcos.

Hidai Zilberman, a hadsereg szóvivője arról beszélt, hogy legalább három gyermeket palesztin terroristák rakétái találtak el. Igyekszenek megóvni a polgári lakosságot, akiket a terroristák élő pajzsként használnak. Még legalább néhány napig kell számítani az összecsapások folytatódására.

Beni Ganc védelmi miniszter arról beszélt, hogy a CAHAL addig folytatja hadműveleteit az övezetben, amíg ’a tartós és teljes nyugalom’ helyre nem áll. Figyelmeztette a Hamász vezetőit, hogy a parancsnokokat felelősségre fogják vonni, és megfizetnek az agresszióért.

Times of Israel – Bassa László

[popup][/popup]