Győri színész Saul társa

Írta: Hancz Gábor / kisalfold.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Björn Freiberg győri színész, a Széchenyi- egyetem korábbi oktatója is játszik a Saul fia című filmben, amely az utóbbi 30 év legnagyobb magyar filmes sikereként a zsűri nagydíját kapta a Cannes-i Filmfesztiválon.

Björn Freiberg Röhrig Gézával, aki a főszereplőt, Saul Ausländert játssza a Saul fiában.

Björn Freiberg Röhrig Gézával, aki a főszereplőt, Saul Ausländert játssza a Saul fiában.

Nemes Jeles László holokausztról szóló, Auschwitzban játszódó filmjét, a Saul fiát még nem mutatták be Magyarországon, de a kritikákból már ismertté vált történet alapján az egyik megrázó jelenet az, amikor a főszereplő halott fiát a gázkamrából kiveszi a Sonderkommando egyik tagja – akit Björn Freiberg alakít. A német színész Győrben él, és egy éve még a Széchenyi István Egyetem nemzetközi kommunikáció tanszékének docenseként tanított. Pályája olyan fordulatos, hogy szinte mozgóképre kívánkozik.

Húsz éve Magyarországon

„Dél-Németországban születtem, a Bodeni-tóhoz közel. Huszonnégy évesen Hamburgban kezdtem el egy színészi kurzust, de nem végeztem el, mert a tanárom ajánlott egy svájci rendezőnek, aki rögtön főszerepet adott a Mechanikus narancs című darabban St. Gallenben. Rögtön tudtam, hogy a színpad az igazi otthonom. Ez 1994-ben volt, s akkor történt, hogy találkoztam egy magyar sráccal, aki elhívott Magyarországra. Amikor Hegyeshalomnál átléptük a határt, mindjárt éreztem, hogy itt mások a színek, az illatok. Nagyon tetszett. Debrecenbe mentünk, ahol megismerkedtem későbbi feleségemmel, s ugyan visszaköltöztem Hamburgba, de beláttam, hogy a távkapcsolat nem fog működni, ezért ’95 márciusában végleg Magyarországra jöttem” – mondta a Kisalföldnek a 45 éves színész.

Otthagyta az egyetemi katedrát

A következő években levelezőn közgazdászdiplomát szerzett a Hageni Egyetemen, majd 2000-ben elfogadta a Széchenyi-egyetem állásajánlatát, családjával Győrbe költözött és a nyelvi, később a nemzetközi kommunikáció tanszéken tanított többek között diplomáciai szaknyelvet, interkulturális kommunikációt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]