Gyógyulnak az EMIH koronavírus-betegei, de kérik a kontaktkutatást

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

A múlt hét során az Óbudai Zsinagóga öt tagjánál, közöttük a közösség rabbijánál, Köves Slomónál és a hitközségi dolgozók közül egy személynél lázzal járó vírusos tünetek jelentkeztek.

Köves Slomó legutóbbi videófelvételén

Köves Slomó EMIH vezető rabbi múlt hét hétfő délután kezdte rosszabbul érezni magát, ám ekkor orvosa nyugalomra intette, és a klasszikus koronavírus tünet, a száraz, fulladásszerű köhögés hiányában kizárta a világjárvány méreteket öltött fertőzést. A rabbi csütörtökön a biztonság kedvéért két COVID-19 gyorstesztet is csináltatott, melynek mindegyike negatív lett, közben pedig a láza is elmúlt és a közérzete is egyre jobb lett. A hétvége folyamán a közösség egy tagja PCR (polimeráz láncreakción alapuló) tesztet is végeztetett magán, minek eredménye viszont pozitív lett. Ezt követően szerológiailag teszteltette magát Köves rabbi is, melynek az eredménye kedd délután érkezett meg, mely szintén pozitív lett.

A vírus agresszív terjedését mutatja, hogy a szükséges óvintézkedések ellenére is „sikerült” a közösség több tagját megfertőznie egy külföldről – Németországból – érkező pénteki kidus-vendégnek. Ugyanakkor – írja az Óbudai zsinagóga közleménye – a vírus lefolyása enyhe tüneteket produkált, melyből azóta minden érintett felgyógyult, közöttük a szentendrei rebecen, Myers Civia Muska nagypapája, a 90 éves Perlaki úr is.

A megbetegedések után ideiglenesen bezárt az Óbudai Zsinagóga, és a hétvégén óvintézkedésből Oberlander Batshevaa Bét Menáchem Héber Magyar Kéttannyelvű Általános iskola, Óvoda és Bölcsőde igazgatónője is bezáratta az intézményt, melyben a bölcsis és ovis korú gyerekek a nyári szünet előtti utolsó hetet töltötték volna. Szerda reggel derült ki, hogy minden olyan gyermek PCR tesztje negatív lett, akik korábban érintkezhettek a fertőzöttekkel. Úgy tűnik – fogalmaz a közlemény -, hogy ez a fertőzéskör lezárult, ennek értelmében a többi EMIH-es zsinagógai körzetben a szabadtéren továbbra is megtartják az Istentiszteleteket.

Folyamatosan derülnek ki az óbudai közösség tagjainak és az irodai dolgozók PCR tesztjeinek negatív eredményei – írják -, ugyanakkor az EMIH felkéri a közösség azon tagjait, akik július 17-én vagy 18-án az Istentiszteleteken, illetve 20-án hétfőn a reggeli imán és Talmud órán az Óbudai Zsinagógában részt vettek, vagy a Bokor utcai hitközségi iroda második emeletén jártak, ha influenzaszerű tüneteket fedeznek fel magukon, PCR teszt elvégezése érdekében keressék fel háziorvosukat, és az eredményről értesítsék kontakt-személyeiket.

[popup][/popup]