Gyengén szerepelt a Fatah a helyhatósági választásokon Ciszjordániában

Írta: Shiri Zsuzsa/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Gyengén szerepelt a kormányzó mérsékelt Fatah palesztin párt a Ciszjordániában szombatot megtartott helyhatósági választáson – közölte a Jediót Ahronót című izraeli újság hétfőn a honlapján. 

Mahmúd Abbász elnök Palesztin Hatóságot is irányító, mérsékelt Fatah pártja a vasárnap bemutatott eredmények alapján igen rosszul szerepelt, noha legfőbb riválisa, a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász távolmaradt a csak Ciszjordániában megtartott helyhatósági választásoktól.

A lap szerint voksolás kimenetele a palesztinok elégedetlenségével, a rosszul teljesítő gazdasággal, a nepotizmus elharapózásával, illetve a palesztin független állam kikiáltásának elmaradásával magyarázható.

A közhangulatot jelzi az alacsony részvétel, ugyanis a szavazásra jogosultaknak csak ötvenhárom százaléka voksolt, akárcsak a 2012-es, szintén csak Ciszjordániában és a Hamász nélkül megtartott legutóbbi helyi választásokhoz.

Hebronban, Ciszjordánia legnagyobb lélekszámú városában a Fatah csak hét helyet tudott szerezni a helyi önkormányzat tizenöt mandátumából, a másik nagyobb városban, Nábluszban pedig tizenegy helyük lett a tizenötből, miután koalícióra léptek helyi iszlamista jelöltekkel. A náblusziak alig ötöde, huszonegy százaléka ment el voksolni.

Egyértelmű Fatah győzelem született Dzsenínben és Jerikóban. Több helyen viszont nem sikerült elég jelöltet indítaniuk a saját pártlistához, és ezért a Fatáh képviselői függetlenként méretették meg magukat.

Ciszjordániában mintegy 2,2 millió palesztin él, akik közül körülbelül 787 ezren jogosultak a szavazásra, miután a nagyjából háromszázezer kelet-jeruzsálemi palesztin a jeruzsálemi helyhatóságra szavazhat, és nem vesz részt ezen a választáson.

A palesztin központi választási bizottság határozata alapján azért tartották csak az egyik palesztin területen, Ciszjordániában a helyhatósági választásokat, mert szerintük a szintén palesztinok lakta Gázai övezetben működő bíróságok nem tudták volna biztosítani a választás törvényességét.

Eredetileg tavaly október 8-ára hirdetették meg mindkét palesztin területen a helyhatósági választást, de a ciszjordániai Rámalláhban székelő bírói testület elhalasztotta a voksolást, mert petíciókat nyújtottak be hozzá egyrészt amiatt, hogy Kelet-Jeruzsálem kimaradt a voksolásból, másrészt a Hamász felügyelte gázai bíróságon született döntések miatt. A gázai törvényszék ugyanis előzőleg számos körzetben elutasította a Fatah jelöltjeinek övezetbeli listáját, és így a huszonöt gázai körzetből kilencben nem indulhattak volna.

A Hamász elutasította a rámalláhi bíróság döntését. A halasztás bejelentése után nyilatkozatot adott ki, amelyben a Palesztin Nemzeti Hatóság elnökét, Mahmúd Abbászt tette felelőssé a voksolás elnapolása miatt, és a demokrácia elleni puccsnak nevezte a történteket.

A Hamász 2006-ban nyerte meg a parlamenti választásokat a Gázai övezetben, ami a palesztin politikai közélet kettészakadásához vezetett. A Hamász a rákövetkező évben hatalmába kerítette az enklávét. Azóta sem volt olyan voksolás, amelyet egyszerre szerveztek volna meg mindkét palesztin területen. Már többször előfordult, hogy a két legnagyobb palesztin frakció, a Fatah és a Hamász közti viták miatt tolódtak el választások.

A legutóbb, 2012 önkormányzati választást a 350 ciszjordániai helyhatóságnak csak egy részében tartották meg, és a Hamász nem ismerte el az eredményeket.

 

[popup][/popup]