Gulyás Gergely náci veszélyt lát Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A német külügyminisztérium reagált Gulyás kijelentésére, mely Petry Zsolt menesztése ügyében hangzott el. Szóvivője teljesen érthetetlennek nevezte Gulyás nyilatkozatát és ezt a budapesti német ügyvivő meg is mondta, amikor csütörtökön beidézték a Bem rakpartra.

Gulyás Gergely

Mint emlékezetes, Petry Zsolt, a Hertha BSC német futballklub kapusedzője interjút adott a Magyar Nemzetnek, s ebben kritizálta Gulácsi Pétert, a magyar válogatott és az RB Leipzig kapusát, amiért Gulácsi korábban kiállt a szivárványcsaládok mellett. Petry Zsolt ugyanakkor a német bevándorlás-politikáról úgy vélekedett, hogy ez az „erkölcsi leépülés megnyilvánulása”.

Petry kijelentéseit a Hertha BSC homofób és migránsellenes kijelentésnek minősítette és ezért megszüntette a szerződését. A berlini klub nem sportszakmai okok miatt döntött így, írták közleményükben.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ezért megkérdőjelezte Németország jogállamiságát, és arról is beszélt, hogy „a XX. században volt totalitarizmus, ami Németországból indult, nem szeretnénk, ha a XXI.-ben is lenne”.

Magyar Levente a Külügyminisztérium államtitkára pedig közleményében így fogalmazott: „Németországnak, ahogyan Magyarországnak, közvetlen történelmi tapasztalatai vannak a legteljesebb véleményterrorról, így a szólásszabadság alapjoga feletti őrködés közös erkölcsi kötelességünk. Bármely világnézeti alapon is történjék, a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan, mert egy olyan rendszert idéz, amely elleni küzdelmükben honfitársaink ezrei adták életüket.”

A német külügyi tárca szóvivője mindennemű nemzetiszocialista vádat elutasított. Eszerint Németország a lehető leghatározottabban visszautasítja, amit Gulyás Gergely kifejtett, hogy ti. a náci időket idézi, ahogyan eltávolították a Hertha kapusedzőjét, miután az nyilatkozott a Magyar Nemzetnek. Az érintett klub szóvivője kijelentette: teljesen fura, hogy a magyar fél Németországot a hitleri rezsimhez hasonlítja. Megerősítette továbbá, hogy az egyesület támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlő jogokat és a toleranciát. (Index/Népszava/ATV nyomán)

Címkék:Gulyás Gergely, Petry Zsolt

[popup][/popup]