Göncölszekér együttes lemezbemutató koncert

Írta: balinthaz.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael földjén – gyász és újrakezdés a zene erejével

1084_big

(Fotó: © Andrzej Polec, www.shtetl.info )

Celan, Sachs, Mandelstam. Három meghatározó európai költő, három zsidó származású alkotó: történetük és életművük több ponton is közelít egymáshoz. A sztálini önkény által elhallgattatott Oszip Mandelstam (1891–1938) szibériai lágerben veszti életét. Paul Celan (1920–1970) szülővárosában, Csernovicban túléli a gettót, a kényszermunkát, de szülei odavesznek egy ukrajnai munkatáborban. A németországi deportálástól megmenekülő Nelly Sachs (1891–1970) Celanhoz hasonlóan a zsidóság szenvedését, a soá tapasztalatát teszi költészetének egyik alaptémájává.

A soá felől nézve Mandelstam versei még mintha egy eltűnt, de fel nem adott élet fénylő teljességét mutatták volna az 1930-as évekre elsötétedő világban. Az egymáshoz személyesen is kötődő Celan és Sachs háború utáni műveiben mély gyász társul az emberi méltóság helyreállítására, a szabadság elnyerésére, a felemelkedésre irányuló törekvéssel. Ezt szolgálja a bibliai nyelvezet használata, a zsidó hagyomány faggatása, az Izrael eszményéhez kötődő értékek felmutatása és a testi-lelki szerelem kifejezése. A magyar Szenes Hanna (1921–1944) verse az ókori Caesareához közeli tengerpart szépségét festi meg, és tágabb értelemben Izrael földjéért szóló fohászként is felfogható.

Vajon miféle utak vezetnek a mindenség felé? Lehetséges-e még az ima? Ráléphetünk-e a honvágy lajtorjájára, gyógyítható-e az éj, nyitja-e kulcs a hallgatás házát? A dalok a zsidóság és tágabb értelemben véve a 20–21. századi ember traumatizált létezése, holokauszt utáni gyásza felől az újrakezdés, a folytatás felé ívelnek.

A Göncölszekér együttes Budapesten működik és kortárs költők verseit zenésíti meg. Az együttes tagjai:

Baló András Márton – ének, mandolin, harmonika, harangjáték, hegedű
Balog Péter – ének, akusztikus basszusgitár
Erdősi Péter – ének, gitár
Fekete Dániel – ének, furulyák, fuvola

A lemez a Gryllus Kiadó gondozásában, az NKA, a Zsidó Nyári Fesztivál, a Scheiber Sándor Kulturális Alapítvány, valamint a Bálint Ház támogatásával jelenik meg.
A lemez a helyszínen kedvezményesen – a belépő árának beszámításával – megvásárolható.

[popup][/popup]