Göncölszekér együttes: Izrael földjén

Írta: Szombat - Rovat: Belföld, Hírek - lapszemle

Gyász és újrakezdés a zene erejével

Megzenésítések Paul Celan, Nelly Sachs és Oszip Mandelstam verseire

göncölszekér borítóA Micve Klubban március 19-én elhangzó koncertjén a Göncölszekér együttes az Izrael földjén című CD-je anyagából válogat. Ehhez az albumhoz a zenekar a megszokottól eltérően nem a kortársak verseiből, hanem a XX. század irodalmából merített: három meghatározó európai költő, három zsidó származású alkotó verseit zenésítette meg. A sztálini önkény által elhallgattatott Oszip Mandelstam szibériai táborban vesztette életét. Paul Celan szülővárosában, Csernovicban túlélte a gettót, a kényszermunkát, de szülei odavesztek egy ukrajnai munkatáborban. Akárcsak Celan, a németországi deportálástól megmenekült Nelly Sachs is alaptémává tette a zsidóság szenvedését, a soá tapasztalatát saját költészetében, amelyért 1966-ban irodalmi Nobel-díjat kapott.

Izrael földjen

Néhány azon kérdések közül, amelyeket ezek a versek feszegetnek: miféle utak vezetnek a mindenség felé? Lehetséges-e még az ima? Ráléphet-e a mai ember a honvágy létrájára, ahogy Jákob lépett a Bibliában az Úrhoz vezető lajtorjára? Nyitja-e kulcs a hallgatás házát? A koncerten elhangzó dalok tágabb értelemben a 20–21. századi ember traumatizált létezése, a világháborúk és diktatúrák utáni gyásza felől az újrakezdés, a folytatás esélye felé ívelnek. Ahogy Nelly Sachs fogalmaz Izrael földjén című költeményében, mely a program összefoglaló címeként kínálkozik: „Nem harciéneket akarok zengeni, kedveseim, csak a vért csendesíteni és a halott-kamrákban megfagyott könnyeket felolvasztani.”

A Göncölszekér együttes repertoárját kortárs költők versei alkotják; elsősorban a fiatal és a középnemzedék költészetét helyezik középpontba, kapcsolatot tartva a kortárs kultúra áramlataival. Nagy hangsúlyt fektetnek mind a hazai és határon túli magyar, mind a közép-európai líra megismertetésére, és arra, hogy a zene eszközével a közönség minél tágabb köreihez juttassák el napjaink költészetét, Magyarországon és külföldön egyaránt. A formáció a nagy előd, a Kaláka hagyományaira épít, de mind a zenei megformálásban, mind a kor hangulatának megragadásában saját útját járja.

Az együttes tagjai: Baló András Márton, Balog Péter, Erdősi Péter és Fekete Dániel.

[popup][/popup]