Giró-Szász: a kormány minden kisebbségeket sértő szervezkedés ellen fellép

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A kormány élesen elhatárolódik és fellép minden antiszemita, illetve kisebbségeket vallásában, vagy származása miatt sértő szervezkedéssel szemben – szögezte le a kormányszóvivő csütörtökön más témában tartott sajtótájékoztatóján a Parlamentben.

GiróGiró-Szász András ezt arra reagálva mondta, hogy a Népszabadság online keddi beszámolója szerint ifjabb Hegedűs Loránt május 4-re a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének kezdetére – amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz – “antibolsevista és anticionista népgyűlést” szervez.

A kormányszóvivő kiemelte: a kormány eddig minden egyes alkalommal világossá tette, hogy élesen elhatárolódik a kisebbségeket sértő megnyilvánulásoktól. Nem hiszi, hogy ezen álláspontjukat bárki meg tudná kérdőjelezni – tette hozzá Giró-Szász András megjegyezve, hogy a kormány intézkedéseit számtalan nemzetközi zsidó szervezet pozitívan értékelte.

Orbán Viktor kormányfő hétfőn arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy az Élet menete április 21-re meghirdetett programjának napján ne lehessen olyan típusú politikai természetű rendezvényeket tartani, amelyek sérthetnék a felvonulók emberi méltóságát. A Nemzeti Érzelmű Motorosok egyesületének arra a napra hirdetett megmozdulását több párt és szervezet is elítélte.

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI kérdésére kedd este megerősítette, hogy megtiltották a felvonulást. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerdán viszont azt írta: a rendőrségnek, ha egyszer már tudomásul vette, nincs törvényes lehetősége utólag betiltani a motoros felvonulást. A Nemzeti Érzelmű Motorosok azt közölték: bíróságon támadják meg az Élet menete napjára tervezett motoros felvonulást megtiltó határozatot.

Ennek kapcsán a kormányszóvivő azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök parlamenti felszólalásában világossá tette annak az erkölcsi és morális alapját, amely miatt ezt az intézkedést elrendelte. A kormányszóvivő, hozzáfűzve: mindenkinek megvan a joga, hogy jogorvoslati lehetőségével éljen.

Giró-Szász András azt mondta: nyilvánvaló, hogy a jövőben a magyar rendőrségnek mindig mérlegelnie kell minden ilyen rendezvény bejelentésekor, hogy az szabályos, vagy nem, lehet-e engedélyezni, vagy nem.

[popup][/popup]