Gázolásos merénylet New Yorkban: 8 halott és 11 sebesült

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Legalább 8 ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, ahol gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el.

Ezután egy iskolabusszal ütközött, melyben két ember megsérült. A Manhattan délnyugati részén történt gázolásos támadást követően a férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából, és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni azt kiabálva, hogy Allah akbar. A 29 éves fiatalembert a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették.

Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak. A New York-i főkonzulátus azonnal kapcsolatba lépett a helyi rendőrséggel és a kórházakkal. Az ügyeleti telefonra segélykérő hívás nem érkezett.

5 argentin állampolgár van a halálos áldozatok között – közölte Argentína New York-i konzulátusa. A belga hatóságok jelentése szerint egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett gázolásos merényletben.

Sayfullo Saipov

A 29 éves elkövető,  Sayfullo Saipov azt állította, az Iszlám Állam nevében cselekedett, de erre nincs bizonyíték. Üzbegisztánból származik és 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba. A New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta, a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

– “Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen az országunkba, miután a Közel-Keleten és másutt is legyőztük őket!” – szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök.

A politikus azután tette közzé mikroblog-bejegyzését, miután John Kelly kabinetfőnök részletes tájékoztatást adott a New York-i gázolásos támadásról, amelyben nyolcan meghaltak, tizenegyen megsérültek.

Trump bejegyzésében azt írta: “elég volt!”. A politikus egyébként még a részletes tájékoztatás előtt, azonnal reagált a támadásra, szintén Twitter-bejegyzésben. Ebben “egy nagyon beteg és zavart ember támadásáról” írt.

A Fehér Ház közleményben fejezte ki együttérzését a halálos áldozatok családtagjainak és a sebesülteknek. Donald Trump a rendőröknek is köszönetet mondott, amiért “megállították a gyanúsítottat és azonnali segítséget nyújtottak az aljas támadás áldozatainak”. A közleményben egyúttal bejelentették, hogy a kormány minden segítséget megad a New York-i rendőrségnek, beleértve a közös nyomozást a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársaival.

Donald Trump kedden a késő esti órákban újabb Twitter-bejegyzésben tudatta, hogy elrendelte a belbiztonsági minisztériumnak a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzését. “A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben” – írta az elnök.

Közben az elkövetőről újabb részletek derültek ki. Az NBC televízió értesülései szerint az üzbég férfi a New Jersey államban lévő Petersonban él, a helyi mecset rendszeres látogatója volt. A mecset 2006 óta – a muzulmán közösségeket megfigyelő kormányzati program keretében – már a rendőrség célkeresztjébe került, ám 2014-ben a megfigyelési programot felfüggesztették.

Argentína New York-i konzulátusa közölte: öt argentin állampolgár van a halálos áldozatok között, a belga hatóságok jelentése szerint pedig egy belga nő életét vesztette, három belga állampolgár pedig megsérült a Manhattan déli részén, a 2001. szeptember 11-i merénylet emlékhelye mellett elkövetett teherautós támadásban.

Twitter-bejegyzést tett közzé Melania Trump is. “Megszakad a szívem New Yorkért” – írta a first lady.

Címkék:gázolásos merénylet, New York

[popup][/popup]