Gázai haladó hagyományok

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 10 000 gázai vett részt pénteken az immár hetente megrendezésre kerülő tüntetéseken a határ több pontján.

Joe on Twitter

Chaotic scene today at the #Gaza border. #Israel https://t.co/UKB8HQEtdl

Ezt közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

A tüntetők lángoló autógumikat gurítottak a határkerítés felé, robbanószerkezetekkel, granátokkal és kövekkel dobálták az izraeli erőket. A katonák könnygázzal és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályok szerint. A hadsereg továbbá megjegyezte, hogy több határsértési kísérlet is történt a nap folyamán.

Egy izraeli katona enyhe sérüléseket szenvedett egy robbanószerkezetből származó srapneltől, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították.

A légierő az események fényében számos támadást hajtott végre a Gázai övezet északi részén, de további részlettel nem szolgáltak.

A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium egy halottról és legalább 312 sérültről számolt be, 20 gyerek és 2 nő van köztük. Egy férfi kritikus, további 4 súlyos állapotban van.

A halottat Kareem Mohammad Kolab (25) néven azonosították.

Gázából Izrael felé indított tűzveszélyes léggömbök és sárkányok 7 tüzet okoztak a határ mentén.

A Gázaváros közelében tartott egyik demonstráción megjelent a Hamász vezetője, Yahya Sinwar is, aki – szokás szerint – a tüntetések folytatására szólított a Gázára kivetett blokád feloldásáig.

A Hamász március 30 óta rendez heti rendszerességgel erőszakos tüntetéseket a határ mentén.

Az általuk békésnek nevezett demonstrációk során a gázaiak gránátokkal, Molotov-koktéllal és kövekkel dobolják a katonákat, és a határkerítést megrongálva megkísérelnek behatolni Izraelbe. Terrorsejtek több alkalommal indítottak fegyveres támadást az izraeli csapatok ellen.

Teljes cikk.

 

Címkék:Gáza, Hamasz, tüntetés

[popup][/popup]