Gázai hadművelet – Netanjahu nem zárja ki a gázai támadások kiterjesztését

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Kiemelt

 Az izraeli miniszterelnök a Felhőoszlop nevet viselő hadművelet izraeli megindítása után néhány órával rendkívüli kormányülést hívott össze, majd rövid beszédet intézett az ország lakóihoz, amelyet minden izraeli tévécsatorna közvetített.

   

Indul a rakéta Gázából

Közölte, hogy a hadművelet eddig jelentős károkat okozott a Gázai övezetben található rakétafegyverekben. Kijelentette, hogy az izraeli hadsereg mindent elkövet a gázai civil áldozatok elkerülése érdekében, miközben – mint állította – a Hamász éppen az izraeli civileket célozza rakétáival. 

    Az izraeli művelet gyakorlatilag azzal a légicsapással kezdődött, amely megölte Ahmed al-Dzsabarit, a Gázai övezetet irányító Hamász katonai szárnyának parancsnokát. Palesztin közlés szerint a szerdai művelet összesen mintegy húsz légicsapásból állt, és ezek során összesen hét palesztin halt meg, további 45 pedig megsebesült. 

   Az izraeli kormányülést követően Ehud Barak védelmi miniszter kijelentette: “Izrael nem törekszik háborúra, de a Hamász provokációi cselekedetre késztették, mert nem hagyhatja, hogy polgárait lőjék, ahogy bármely más állam sem engedné”. 

    Mint mondta, a hadsereg megkap minden támogatást ahhoz, hogy megtegye a szükséges lépéseket az ország déli részének védelme érdekében. 

    “Az események kezdetén vagyunk, nem könnyű vizsgák várnak ránk mind Izrael belsejében, mind Ciszjordániában”- tette hozzá Barak. 

    Jeruzsálemi közlés szerint Simon Peresz államfő személyesen tájékoztatta a műveletről Barack Obama amerikai elnököt is. A beszélgetés során a Nobel-békedíjas Simon Peresz, aki többször is volt már a zsidó állam miniszterelnöke, azt mondta Obamának, hogy – az általa tömeggyilkosnak nevezett – Ahmed al-Dzsabari megölése Izrael válasza volt a palesztinok rakétáira és aknalövedékeire, amelyeket a Gázai övezetből a szomszédos izraeli területekre lőttek. 

    “Izraelnek nem érdeke olajat önteni a tűzre, de az utóbbi öt napban folyamatosan rakéták csapódtak be Izraelben; anyák és gyermekek nem tudnak nyugodtan aludni éjjel” – magyarázta az izraeli államfő a közlemény szerint. 

    Peresz szerdán elutazott a gázai határ izraeli oldalán található Szderótba, ahová Obama is ellátogatott még elnökjelöltként 2008-ban. Obama négy évvel ezelőtt kifejezte együttérzését az ott élőkkel, akik a közeli gázai övezet rakétáinak fenyegetésében élnek. 

    Izraeli forrásból azt is közölték, hogy a palesztin területről rakéták kilövésével igyekeztek reagálni a hadműveletre. A rakétavédelmi rendszer estig állítólag tizenhárom lövedéket szedett le a levegőből.

    Az izraeli tízes tévécsatorna esti hírei szerint a hadművelet megindítása óta az ország déli része folyamatosan rakétatűz alatt van, a több mint kétszázezer lakosú Beér-Seva utcái teljesen kihaltak, de a rakéták hatósugarán belül élők támogatják a kormány erőfeszítéseit a kérdés katonai rendezésére. 

    A tévéhíradóban megerősítették, hogy visszahívták Kairóba tanácskozásra az Izraelben akkreditált egyiptomi nagykövetet. 

    Szerda este az izraeli vasút járatsűrítést jelentett be, mert a hadművelet kezdetét követően sokan az ország északi részén lakó rokonaikhoz, barátaikhoz utaznak a zsidó állam déli részéből.

    A Felhőoszlop hadművelet neve bibliai kifejezés: a pusztai vándorlás idején, amikor a nép negyven évig vándorolt a sivatagban, az Úr felhőoszlopot alkotott számukra, ez vezette őket útjukon Mózes második könyvének történetében.

[popup][/popup]