Gázából rakétázták dél-Izraelt, a Vaskupola elhárította a támadást

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Szombaton, helyi idő szerint röviddel hajnali 3-kor gázai terroristák rakétát lőttek ki a dél-izraeli Askelon városára. A támadás aktiválta a szirénákat és a Vaskupola rakétavédelmi rendszert, mely elfogta a lövedéket.

Gázai rakétát fogott el Vaskupola, melyet Askelonra lőttek ki, majd viszonozták a tüzet Gázára (Fotó: EyadBaba/AFP)

Sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés – írja összefoglalójában az ujkelet.live. Április óta ez volt az első gázai rakétatámadás. A rakétázásra válaszul az izraeli hadsereg támadást indított a Gázai övezetben, a Hamász terrorszervezet katonai posztjait célozva.

Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölte, hogy vadászgépek és más légi járművek csapást mértek egy fegyvergyártó műhelyre, mely egy hamászos katonai létesítményben volt Gáza középső részén, valamint megsemmisítettek három mmegfigyelőállást a határ közelében.

Az egyik megfigyelőállás korábban figyelmet kapott a héber médiában, közelsége miatt Netiv HaAszara közösséghez.

A Walla hírportál szerint Izrael vizsgálja, hogy a rakétát a Palesztin Iszlám Dzsihád terroristái lőtték-e ki három palesztin terrorista halálára válaszul, akikét likvidáltak az izraeli biztonsági erőkkel vívott tűzharcban péntek hajnalban a szamáriai Dzseninben (Palesztin Hatóság területe).

Az izraeli erők két helyszínen akcióztak fegyverek után kutatva Dzseninben. Az első helyszínen az izraeli csapatok heves fegyvertüzzel szembesültek, és robbanóeszközökkel dobálták őket. Az erők éles lőszerrel viszonozták a lövéseket. A második helyszínre tartva a Goláni felderítők egy gyanús járművet azonosítottak, mely az út szélén állt. A járműből tüzelni kezdtek az izraeli harcosokra, akik viszonozták a lövéseket, megölve három terroristát.

A tűzharc során kilőtt golyók egyike eltalálta a Goláni felderítők egyik harcosának sisakját – aki sértetlenül megúszta az akciót. Az összecsapást követően a jármű átvizsgálásakor két M-16-os puskát, egy Carlo fegyvert, töltényeket és egy golyóálló mellényt találtak.

Szintén pénteken lezuhant egy katonai felderítő ballon a Gázai övezet északi részén. A katonaság szerint nem kell tartani attól, hogy „jelentős” információkat nyerhetnének ki az eszközből, mely különféle érzékelőkkel és kamerákkal van felszerelve. Palesztin sajtóértesülések szerint a ballon Beit Hanoun városában landolt, és az övezetet uraló Hamász terrorszervezet tagjai gyüjtötték be. Izraeli katonai tisztviselők szerint a ballon ismeretlen okok miatt vált le a horgonyáról.

Az incidens során aktiválódtak a szirénak az észak-gázai Erez határátkelőhely közelében, nyílt területen, melyet az izraeli csapatok figyelmeztető lövései indítottak be. Palesztin sajtóértesülések szerint a figyelmeztető lövésekkel próbálták megakadályozni, hogy a palesztinok megközelítsék a területet, ahol a ballon lezuhant.

A szombati rakétatámadás előtt az Izraeli Védelmi Erők ismertette új stratégiáját a gázai határ védelmére.

[popup][/popup]