Gáza: újabb humanitárius munkásról derült ki, hogy a Hamasz zsoldjában áll

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Őrizetbe vett az izraeli rendőrség és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat egy, az ENSZ-nek dolgozó palesztin mérnököt, akit azzal vádolnak, hogy a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetet támogatta az ENSZ forrásaiból – jelentette a helyi közszolgálati rádió kedden.

Wahid

A Gázai övezet személyforgalmát bonyolító erezi átkelőnél július közepén elfogott Vahid Abdallah Bors az izraeli biztonságiak szerint a világszervezet fejlesztési programjának (UNDP) forrásait kihasználva segítette a Hamász katonai szárnyát.

A Sin Bét szerint a Gázai övezet északi részén, Dzsabáliában élő Bors kihallgatásán kiderült, hogy a harcokban megrongálódott épületek ENSZ által végzett felújításánál, amikor fegyverek vagy alagutak bejáratai bukkantak elő, akkor a Hamász átvette az ellenőrzést a házak felett. Ez éles ellentétben áll az ENSZ szabályaival, amelyek az ilyen esetek jelentését és a fegyverek megsemmisítését írják elő.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint Bors már 2003 óta az ENSZ-nek dolgozott; a harcokban megrongálódott épületek lebontása és a törmelék elszállítása volt a feladata.

Bors vallomása szerint 2014-ben a Hamász egyik vezetője arra utasította, hogy a Hamász javára használja fel munkáját. Ezért 2015-ben segítette a Hamász katonai szárnyát az UNDP forrásaiból egy katonai móló megépítésében az övezet északi részén, és emiatt munkája során a két évvel ezelőtti Erős Szikla hadművelet után előnyben részesítette a Hamász aktivisták házainak helyreállítását ahelyett, hogy más gázaiak házait hozatta volna helyre.

Bors beszámolt több más, humanitárius segélyszervezeteknek és a Hamásznak is egyszerre dolgozó gázairól, és feltárta a Hamász általa ismert raktárainak, őrhelyeinek és alagútjainak elhelyezkedését a gázai övezetben. Az izraeli ügyészség a Beér-Seván lévő körzeti bírósághoz nyújtotta be a Bors elleni vádiratot.

A Hamász cáfolta a Bors ellen felhozott vádakat, alaptalan vádaskodásnak nevezte őket, melyek célja szerintük a segélyszervezetek elleni lejárató hadjárat, és ezzel a Gázai övezet zárlatának súlyosbítása.

Kevesebb mint egy hét alatt ez már a második olyan vádirat, amelyet az izraeli hatóságok nemzetközi segélyszervezeteknek dolgozó gázai palesztinok ellen nyújtanak be. Múlt héten a World Vision nevű nemzetközi segélyszervezet egyik helyi vezetője ellen kezdeményeztek eljárást, mert az izraeli hatóságok szerint dollármilliókat játszott át a Hamásznak civileknek szánt pénzekből. A nemzetközi szervezet elutasította ezeket a vádakat.

 

[popup][/popup]