Gáza: újabb háború küszöbén?

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Gázából pénteken tüzet nyitottak egy csapat izraeli katonára a biztonsági kerítés déli részén zajló zavargások közepette.

Július 20, Gáza City egy izraeli légicsapás után / AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

Válaszul az izraeli légierő és tüzérség 8 Hamász katonai pozíciót támadott a határ mentén.

A megtorlás során kisebb összecsapások törtek ki a kerítésnél, a tüntetők kis aknavető gránátokat lőttek ki illetve robbanóeszközökkel dobálták az izraeli csapatokat, akik erre újabb támadással válaszoltak.

Izraeli sérülésről nem érkezett jelentés.

Mintegy 120 gázai sérült meg a lázadások során pénteken.

Az izraeli csapatokra nem először nyitottak tüzet gázaiak a határ menti lázadások során, de ezúttal úgy tűnik, hogy egy mesterlövész lőtt rájuk, amire eddig nem volt példa.

A Hamász terrorszervezet irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium szerint két személy – Shaaban Rajab Abu Khatir (26) és Mohammed Riad Abu Farhana (31) – meghalt az izraeli válaszcsapás következtében Khan Younis-tól keletre. Mindketten a Hamász katonai szárnyának tagjai voltak.

Egy harmadik szintén hamászos terroristát – Mahmoud Khalil Qeshta (23) – állítólag Rafától délre öltek meg.

A dél-izraeli közösségek lakosainak a hadsereg elrendelte, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek közelében.

Az izraeli katonák elleni támadást követően Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Avigdor Liberman védelmi miniszter azonnal összeült tanácskozni a hadsereg vezérkarával Tel Avivban.

Liberman délelőtt figyelmeztette a Hamászt, hogy Izrael készen áll egy kiterjedt és fájdalmas katonai akció indítására, amennyiben a határmenti erőszakos tüntetésekkel és a lángoló sárkányok és léggömbök küldésével nem állnak le.

Izrael és a Hamász között rendkívül magasra nőtt a feszültség az elmúlt napokban.

Csütörtök délután gázai terroristák két aknavető gránátot lőttek ki Izraelre. A lövedékek Eskol régióban landoltak, nyílt területen.

A támadásra válaszul egy izraeli tank tüzet nyitott egy Hamász megfigyelőállomásra az övezet déli részén.

Az izraeli hadsereg korábban a nap folyamán légicsapást mért egy csoport gázaira, akik tűzveszélyes eszközzel ellátott léggomböket indítottak Izrael felé az övezet déli részéről. A dróntámadásban egy terrorista meghalt, kettő megsérült.

A hadsereg nyilatkozata szerint a sejt az övezetet irányító Hamász terrorszervezethez tartozott. Nem sokkal később a hadsereg közölte, hogy gázaiak két aknavető gránátot lőttek ki a határkerítésnél állomásozó izraeli biztonsági erőkre. Sérülés nem történt.

Teljes cikk.

Címkék:Gáza, háború

[popup][/popup]