Gáza: tömeges zavargások és gyújtogatás kíséri a tűzszüneti tárgyalásokat

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint mintegy 8000 gázai vett részt a határ mentén öt helyszínen zajló erőszakos zavargásokon pénteken.

“Visszatérés menete” tüntetés a gázai-izraeli határon 2018. április 6. AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

Az izraeli csapatok tömegoszlató eszközökkel és éles lőszerrel reagáltak a művelet-végrehajtási szabályoknak megfelelően.

A pénteki tüntetést Mohammed Tarek emlékére rendezték, aki múlt héten halálra késelt egy izraeli férfit és megsebesített további kettőt.

Twitter Ads-információk és Adatvédelem

Egy csoport arab az övezet déli részéről behatolt Izraelbe, és egy robbanó eszközt és Molotov-koktélokat dobált a határkerítés területére, majd visszatért Gázába. Egy izraeli tank válaszul tüzet nyitott a Hamász terrorszervezet egyik katonai posztjára.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint egy 25 éves gázai meghalt, legalább 220 megsérült, többségüket éles lőszer okozta sebekkel kezelték.

A tüntetések egyik helyszínén megjelent a Hamász gázai vezetője, Yahya Sinwar is.

A nap folyamán összesen 26 tüzesetet okoztak a Gázából indított tűzveszélyes léggömbök a határ menti izraeli területeken.

חדשות עשר on Twitter

טרור העפיפונים והבלונים | שבע שריפות פרצו בעוטף עזה משעות הבוקר; לוחמי האש השיגו שליטה על כל המוקדים (צילום: קבוצת ביטחון שדה) @bokeralmog https://t.co/3oyOSJcvXX

Huszam Badran a terrorszervezet szóvivője a tüntetések során azt nyilatkozta, hogy folytatják harcukat a blokád megszüntetésére.

“A palesztinok soha nem fogják megadni magukat és nem fognak fehér zászlót lengetni. Mindent feláldozunk népünk védelme érdekében.

Az összecsapások közepette felreppent a hír, hogy az övezetet irányító Hamász fontolóra veszi egy Izraellel kötött hosszú távú tüzszüneti megállapodás elfogadását.

Nikolay Mladenov, az ENSZ közel-keleti békeügyi megbízottja az elmúlt hónapokban egyiptomi tisztviselőkkel együttműködve egy hosszú távú tüzszüneti megállapodás megteremtésén dolgozott Izrael és a Hamász között.

Mladenov ajánlata szerint Izrael visszavonná a Kerem Salom határátkelőre kivetett friss korlátozásokat a tűzszünetért cserébe, mely tartalmazná a tűz- és robbanásveszélyes léggömb és sárkánytámadások befejezését.

Az Al-Akhbar libanoni újság pénteken azt állította, hogy a Hamász vezető tisztviselői az ajánlat elfogadását fontolgatják.

Az első szakasz, mely egy héten belül kezdetét venné, magában foglalja “a provokáció megszüntetését a határ mentén, vagyis a lángoló sárkányokat, a határon átnyúló műveleteket és a határon lévő állások felgyújtását.”

Cserébe a Kerem Salom és a Rafah határátkelőket – Izraelből és Egyiptomból – újból megnyitnák.

Teljes cikk.

[popup][/popup]