Gáza: kiterjesztik a hadműveleteket

Írta: Shiri Zsuzsa / MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter kijelentette, hogy a közeli napokban kiterjesztik a(z eddig csak légi) hadműveletet, és „súlyos árat fog fizetni a Hamász” – közölte a Háárec című újság honlapja.

moshe-yaalon-forrás israelstreetorg

Móze Jaalon (forrás: israelstreet.org)

Jaalon a Sin Bét belbiztonsági szervezet és a hadsereg vezérkarával folytatott megbeszélés után nyilatkozott. Mint mondta, a Gázai övezet elleni légitámadásokban fegyvereket, a terror infrastruktúrájának építményeit, parancsnokságokat, a Hamász intézményeit, kormányzati épületeket és terroristák házait pusztították el.

„Különböző rangú terroristákat ölünk meg, ez a tevékenység folytatódik és egyre erősödik”, mondta a védelmi tárca vezetője, hozzátéve, hogy „nem lesz rövid hadművelet, tovább támadjuk a levegőből a Hamászt és a többi terrorszervezetet”.

Moti Almóz altábornagynak, a hadsereg szóvivőjének a közlése szerint a szerda reggeli Izrael elleni rakétahullám után a légierő tovább fokozta a gázai fegyveresek elleni offenzíváját, és megkezdték a szárazföldi hadművelet előkészítését. Az izraeli légicsapások ellenére is folytatódnak a rakétatámadások, ilyenkor a katonai rádió adását megszakítva ismerteti azoknak a településeknek a nevét, ahol a lakosságnak 1-2 percen belül fedezékbe kell vonulnia.

Almóz szerint a Vaskupola rakétavédelmi rendszer kilencven százalékos sikerrel működött a harcok hétfő esti megindulása óta, s az utóbbi 24 órában megsemmisített 45 rakétát. A legfrissebb hivatalos adatok szerint Izrael kedd óta 160 gázai célpontot lőtt, a gázai fegyveres szervezetek pedig 170 rakétát lőttek ki Izraelre, de a lövedékek száma folyamatosan nő.

A hadsereg megerősítette, hogy szerdán valószínűleg egy Sztrela típusú (orosz) légvédelmi rakétát irányítottak egy izraeli repülőgépre. Palesztin források szerint a reggeli órákban az ország középső részére kilőtt, a Vaskupola által semlegesített rakéták a Ben Gurion nemzetközi repülőteret vették célba.

Az izraeli hatóságok már kedden bejelentették, hogy menetrendi változások lehetnek a légierő berepülései miatt a repülőtér forgalmában, az utasok az interneten tudhatják meg a járatok végleges időpontját.

Címkék:Izrael

[popup][/popup]