Gáza: háború közeli helyzet

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli légierő szerda este 12 Hamász pozíciót bombázott a Gázai övezet különböző pontján, miután gázai terroristák több tucat rakétát és aknavető gránátot lőttek ki az övezettel határos izraeli közösségekre.

Augusztus 8 Gázaváros egy izraeli válaszcsapás után / AFP PHOTO / MAHMUD HAMS

Ezt közölte az Izraeli Védelmi Erők szóvivője.

Az éjszaka során számos légiriadó hullám rázta meg Hof Askelon, Sá’ár Hanegev és Eskol régiókat.

Az izraeli hadsereg helyi idő szerint 22:15-kor közölte, hogy eddig több mint 36 lövedéket indítottak Gázából Izrael felé, beleszámítva a Szderotra kilőtt nyolcat.

Négyet szétlőtt a Vaskupola. A lövedékek többsége nyílt területen landolt.

A rakétákra és a határ közelében lévő polgári építőipari járművet ért korábbi fegyveres támadásra válaszul izraeli harci repülőgépek 12 terrorista célpontot támadtak.

A hadsereg szerint a célpontok között volt egy gyár, ahol a terrorszervezetek a támadóalagutak betonblokkjait állították össze, és egy a Hamász haditengerészeti kommandója által használt alagút a gázai tengerpart mellett. A betongyár eredetileg hotelként működött, de a Hamász 2012-ben lefoglalta.

Továbbá a rakéták és más katonai felszerelések gyártására és tárolására használt Hamász-létesítmények is lebombázásra kerültek.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium négy sérültről számolt be.

Egyik terrorszervezet sem vállalta még a felelősséget a támadásokért. Az izraeli hadsereg az övezet irányítóját, a Hamász terrorszervezet teszi felelőssé minden a területén vagy onnan eredő támadásért.

A dél-izraeli lakosoknak a hadsereg elrendelte, hogy tarózkodjanak az óvóhelyek közelében.

A rakétatámadások első hulláma este 7:40 körül kezdődött, amikor 8 rakétát lőttek ki Szderotra. A Vaskupola szétlőtt kettőt.

Frissítés:

Egy nő súlyosan megsérült csütörtök kora hajnalban, amikor egy Gázából indított raketa belecsapódott egy házba az övezet melletti Eskol régióban.

A 30 éves nő thaiföldi vendégmunkás. A mellkasán és a végtagjain sérült meg. Egy másik személy enyhe sérüléseket szenvedett, többen sokkat kaptak.

A csütörtök reggeli sérülésekkel a sérültek száma izraeli oldalon ötre emelkedett.

A Gázai övezetből indított rakétatámadások egész éjjel folytatódtak. A hadsereg szerint szerda este óta terroristák több mint 150 rakétát és aknavető gránátot lőttek ki izraeli közösségekre.

A lövedékek többsége nyílt területen landolt. A Vaskupola – mely csak a lakott terület felé tartó rakéták esetében aktiválódik – szétlőtt 25-öt.

Több lakóházban keletkezett anyagi kár. Az egyik rakétahullám kifejezetten Szderot városát célozta szerda este. Három izraeli megsérült. Legalább 8-an sokkot kaptak, beleértve két terhes nőt, akiknél beindult a szülés.

Teljes cikk.

[popup][/popup]