Gáza: a „Nagy Visszatérés Menete” 2.

Írta: Szombat/MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Autógumik százait gyújtották fel a palesztinok.

Palesztinok által kitűzött zászlók a füstben (Fotó: IDF Spokesperson Unit)

A palesztin kreativitásnak nincsenek határai, ha az Izrael elleni háborúzásról van szó.

Ezúttal a gázai határon tüntető több tízezer palesztin autógumik tömkelegét gyújtotta fel és az így keletkezett sűrű füst leple alatt próbáltak áttörni a határkerítésen. A kövek és gumiabroncsok mellett Molotov-koktélokat is dobáltak az izraeli katonák felé.

Az izraeli biztonsági hatóságok pedig zárt katonai övezetté nyilvánították a határ környékét, ahová csak katonai engedéllyel lehet bemenni.

A palesztin ENSZ nagykövet szerint kilencen meghaltak és mintegy ezren sebesültek meg az összecsapásokban. Izraeli részről nem erősítették meg ezeket az adatokat, viszont arról beszámoltak, hogy a palesztinok számos alkalommal próbáltak átjutni a határon és bombákat is dobtak a katonákra.

Fotó: AFP/Mahmud Hams

Mahmúd al-Zahar, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális szervezet szóvivője meglátogatta a tüntetőket, és nekik mondott beszédében megfenyegette az izraeli katonákat, hogy ha az övezet belsejére támadnak, akkor a Hamász válaszul mélyen Izraelt fogja célba venni.

A múlt héten legalább 16 palesztint lőttek agyon izraeli katonák a határnál. A Hamász ugyanis arra szólította fel az övezetben élőket, hogy hat héten át tiltakozzanak a “fojtogató izraeli blokád” ellen, azt követelve, hogy a palesztin menekültek „visszatérhessenek” földjeikre és otthonukba, ahonnan a zsidó állam megalapításakor, hetven évvel ezelőtt menekültek el a felmenőik.

Címkék:Gáza, Hamasz

[popup][/popup]