Gáza – a hadműveletek mérlege

Írta: Izraeli hírlevél - Rovat: Hírek - lapszemle

A “Cuk éjtán” hadművelet 29. napján a hadsereg kivonult a Gázai-övezetből, és a hivatalos tűzszünet kihirdetéséig a határ izraeli oldalán állomásozik. A tartalékos állomány egy részének a leszerelése folyamatban van.

izraeli katonák

A kedden reggel 8 órakor életbe lépett háromnapos tűzszünet tartama alatt Izrael képviselői közvetett tárgyalásokat folytatnak Kairóban egy végleges fegyvernyugvásról.

*

Kétségek

Hivatalos állásfoglalás szerint a hadművelet elérte célját. A közvélemény azonban egyáltalán nem támogatja ezt a nézetet.

A hírek és kommentárok bőségesen taglalják a kivonulás utáni kétségeket.

Izrael hatvannégy hősi halottat veszített ebben a hadműveletben, amelynek három polgári áldozata is volt. Sok fiatal katona szerzett élethosszig maradandó sebesüléseket, a kegyetlen alagút-csaták, a rájuk omló pokolgépes épületek lelki traumáiról nem szólva.

Az utászok harminckét, Izraelbe vezető alagutat felrobbantottak, de feltételezik, hogy két vagy három alagút sértetlen maradt. A Hamasz és más terrorszervezetek birtokában volt rakéták megmaradt egyharmada továbbra is potenciális fenyegetést jelent.

A több, mint négy hétig tartó hadművelet során – amelyet hevessége és az áldozatok magas számát tekintve akár háborúnak is nevezhetünk – legalább 700 fegyveres terrorista halt meg, de lehet, hogy a valódi szám megközelíti az ezret.

A Hamasz gonosz és gyáva politikája – polgári célpontok: iskolák, kórházak és mecsetek közeléből, sőt, ezek területéről történő rakétázás és lövöldözés – ellenére a Gázai-övezetben meghalt mintegy 1700 személy több, mint harmada, esetleg a fele, vagy annál is több – fegyveres volt.

Isten és ember előtt az ő, és csak az ő lelkiismeretüket terheli a 300-ra tehető gyermek-áldozat, ami minden szempontból a legsúlyosabb tragédia. Mégis, a Hamasz egyik legfőbb és legalantasabb fegyvere: a világ elé tárt propagandaképek halott gyerekekről, síró anyákról, romba dőlt városnegyedekről – sikeresnek mondható.

A világ nagyrésze a háborúságot kiprovokáló terror-enklávét tekinti szánandó áldozatnak, és a polgárait, területét védő Izraelt “aránytalan erőt alkalmazó”, kíméletlen agresszornak, sőt, a zsidógyűlöletre amúgyis hajlamos elemek előszeretettel bevetik a “gyermekgyilkos” jelzőt.

*

A hadművelet nem tekinthető befejezettnek. A Hamasz bármikor újrakezdheti az ellenségeskedést, és ebben az esetben a hadsereg is felújítja a támadásokat.

A Hamasz “katonai szárnya” a politikai vezetők többségének az akarata ellenére elfogadta a tűzszünetet – annak ellenére, hogy egyetlen követelésük sem teljesült. Gázaváros és Rafiach egyes negyedei, amelyek rakétás és alagutas terrorakciók kiinduló pontjaiként szolgáltak – romokban hevernek. Újjáépítésük évekig tarthat.

Nem nyithatják meg sem a Rafiách-i repülőteret, sem a gázai tengeri kikötőt. Az átjárók teljes megnyitását Izrael a Gázai-övezet teljes fegyvermentesítéséhez köti, amit a Hamasz elutasít. A humanitárius áruszállítás ugyanakkor zavartalan.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]