Ganz visszamondta a találkozót Netanjahuval – nő az új választások esélye

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Benny Ganz vezette Kék-Fehér kedd este bejelentette, hogy lemondja a szerdára tervezett találkozót a Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud tárgyalóival.

Benny Ganz

„Ebben a szakaszban nem teljesültek a tárgyalócsoportok közötti hatékony találkozó megtartásának előzetes feltételei, és ezért a szerdai ülésre nem fog sor kerülni. Szükség esetén a héten később vagy a jövő héten megtarthatjuk a találkozót” – jelentette ki a Kék-Fehér – írja az ujkelet.live.

A párt azt is közölte, hogy a jelenlegi körülmények között nem valószínű, hogy a miniszterelnök és Gánc közötti találkozó létrejön.

A Likud is kiadott egy nyilatkozatot, mondván, a pártot „megdöbbentette a Kék-Fehér azon döntése, hogy tönkreteszi a Netanjahu miniszterelnök és Gánc közötti tárgyalásokat, és törli a két tárgyalócsoport közötti holnapi találkozót”.

„A Kék-Fehér úgy döntött, hogy leállítja az egységkormányra irányuló tárgyalásokat és inkább választásokra megy – mindezt azért, mert Jáir Lapid [a Kék-Fehér lista másodikja] szabotálja az egységkormányt, mert nem akarja a rotációs megállapodást Netanjahu és Ganz között; csak a közte és Ganz közötti rotációba egyezik bele.”

„Netanjahu miniszterelnök megismétli Ganzhoz intézett felhívását, hogy felelősségteljesen járjon el, akadályozza meg az újabb választásokat, és holnap találkozzon vele a tervek szerint.”

Netanjahu vasárnap a kormányalakításra tett utolsó erőfeszítése részeként hívta fel az éppen Londonban tartózkodó Ganzot, és állapodott meg vele a szerdai találkozóban.

Mivel az egységkormány létrehozására irányuló kísérlet úgy tűnik, zsákutcába futott, elképzelhető, hogy Netanjahu rövidesen visszaadja a mandátumot Reuven Rivlin elnöknek.

A két párt tárgyalói akárcsak pénteken vasárnap is egymást hibáztatták a megbeszélések kudarcáért.

A Kék-Fehér a vasárnapi kétórás tárgyalást követően azt nyilatkozta, a Likud továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Netanjahu legyen az első az egységkormány miniszterelnöki posztjának rotációjában, és szintén kifogásolta a Likud azon követelését, hogy a jobboldali tömb mind az 55 képviselőjét beépítené a koalícióba.

A miniszterelnök a választások után megállapodott az ultraortodox Sasz és Jahadut Hatora illetve a nemzeti-vallásos Jaminával, hogy egységes blokkot alkotva fognak koalíciós tárgyalásokat folytatni. Ezzel a lépéssel Netanjahu ellehetetlenítette a Kék-Fehér illetve az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beitenu törekvését, hogy egy liberális egységkormány jöhessen létre a Likuddal az ultraortodoxok és a nemzeti-vallásos pártok nélkül.

„Izrael Államnak széleskörű, stabil és liberális egységkormányra van szüksége, Benny Ganz vezetésével,” hangsúlyozta a Kék-Fehér nyilatkozata, hozzátéve, hogy a Likud vonakodása idén már harmadjára választásokba rángathatja az országot.

Mindeközben a Likud „nagy csalódottságának” adott hangot, amiért a Kék-Fehér nem hajlandó elfogadni a Reuven Rivlin elnök által javasolt egységkormányt, a Netanjahu és Ganz közötti rotációval.

„Az a tény, hogy a Kék-Fehér elutasítja az egységkormány egyetlen lehetőségét, azt bizonyítja, hogy a Kék-Fehér stratégiai döntést hozott, hogy becsapja az egységkormányhoz vezető ajtót, és az országot ismét választásokba sodorja. Netanjahu miniszterelnök újabb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy kormányt alakítson ebben a szakaszban, mielőtt visszaadja a mandátumot az elnöknek.”

Rivlin mielőtt felhatalmazta Netanjahut a kormányalakításra, azt mondta, javaslatot tett a két vezetőnek két azonos méretű blokkból álló kormány létrehozására és egy törvénymódosításra, mely nagyobb hatalommal ruházná fel a miniszterelnök-helyettes szerepét, ezáltal teljes hatalommal bírjon abban az esetben, ha a miniszterelnök nem képes ellátni a szerepét (ez Netanjahu esetében egy esetleges vádemelés okozta szituáció).

Netanjahu belement volna, de Ganz miután mérlegelete a lehetőséget, elutasította.

Bár a Kék-Fehér egy székkel megelőzte a Likudot a szeptember 17-i választásokon, sem Netanjahu sem Ganz nem tudta megszerezni legalább 61 képviselő támogatását. Netanjahu 55 támogatót gyűjtött be, míg Ganz 54 képviselő támogatását szerezte meg, köztük 10 arab képviselőét, akik világossá tették, hogy nem csatlakoznak semmilyen kormányhoz.

Teljes cikk

[popup][/popup]