Ganz Netanjahu szerepét vizsgálná a tengeralattjárókkal kapcsolatos korrupciós ügyben

Írta: MTI / Shiri Zsuzsa - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

A legnagyobb izraeli ellenzéki pártot vezető Beni Ganz vasárnap, Haifán elmondott beszédében állami vizsgálóbizottság megalakítását sürgette, amely Benjámin Netanjahu miniszterelnök szerepét vizsgálná a tengeralattjárók és hadihajók közbeszerzési ügyében – jelentette hétfőn a The Times of Israel című angol nyelvű internetes újság.

Benny Ganz

Ganz Izrael történetének legnagyobb, biztonsággal összefüggő korrupciós ügyének nevezte a tengeralattjárókét. Bejelentése előtt új vádak jelentek meg az izraeli médiában, melyek szerint Netanjahu 16 millió sékelt (csaknem 1,2 milliárd forintot) nyerhetett az üzleten. Az ügyben régóta nyomoznak a hatóságok. Ebben az ügyben a kormányfő ellen eddig nem nyomoztak, de számos közeli munkatársa, valamint David Simron, unokatestvére, bizalmasa és ügyvédje is gyanúsított.

“Remélem, hogy nem igazak a vádak” – mondta Ganz, de megjegyezte, hogy Netanjahu három másik korrupciós vizsgálatban is érintett, és a gyanú szerint “elsősorban saját magával törődik, és csak utána Izrael biztonságával”.

A kormányzó Likud párt válaszában tagadta, hogy Netanjahunak bármi köze lett volna a tengeralattjáró-ügyhöz, hogy pénzt kapott volna az ügyletből, és azzal vádolták Ganzot, hogy elvesztette józan ítélőképességét.

A rendőrség az elmúlt években a Thyssenkrupp nevű német hajóépítő cégtől 2 milliárd dollár (több mint 500 milliárd forint) értékben vásárolt tengeralattjárók és hadihajók körüli megvesztegetések ügyében nyomozott. A nyomozás során bizonyítékokat találtak számos, Netanjahu környezetében dolgozó ember ellen: ügyvédje és unokatestvére, David Simron ellen, korábbi hivatalvezetője, David Saran ellen, korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Avriel Bar-Joszef ellen; valamint a haditengerészet egykori vezetője, Eliezer Marom és egy volt tudományügyi és infrastruktúraügyi miniszter, Eliezer Sandberg ellen.

Netanjahu szerepe aggályokat vetett fel a közbeszerzési döntéseknél, amikor a védelmi minisztérium ellenében is ragaszkodott hozzá, hogy a Thyssenkrupp mentesüljön a szokásos pályázati eljárás alól, valamint az üzletből jelentős jövedelmet szerző Simron érdekeltsége miatt.

A kék-fehér párt vezetője által említett összeg azt 16 millió sékelt jelöli, amelyet Netanjahu akkor kapott, amikor eladta állítólagos tulajdonrészét 2009-es újraválasztása után, amellyel korábban a Thyssenkrupp vállalat egyik beszállítójánál rendelkezett.

A tizenhármas tévécsatorna múlt heti műsora szerint a főügyész vizsgálatot indított Netanjahu ellen az üzlet miatt, amelyet egy másik unokatestvére, Nathan Milikowsky amerikai milliárdossal bonyolított le. Az állami számvevőszék ugyanis nemrég felfedezte, hogy a kormányfő nem hozta nyilvánosságra a GrafTech nevű cégben az eladás előtt birtokolt részvényeit, noha ezt meg kellett volna tennie. Ez az amerikai székhelyű vállalat a Thyssenkrupp egyik beszállítója volt.

Benjámin Netanjahu szóvivője visszautasította a vádakat, s elmondta, hogy megválasztását követően, 2010-ben a miniszterelnök a hatóságok teljes jóváhagyásával eladta unokatestvérének a részvényeit, az elmúlt 10 évben nem állt kapcsolatban a vállalattal, és nem tudott annak a Thyssenkrupphoz fűződő üzleti viszonyáról.

[popup][/popup]