Ganz lemondásra szólította fel Netanjahut

Írta: Shiri Zsuzsa, MTI - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ellene készülő vádemelés bejelentése után ártatlanságát hangoztatta, az ellenzéki baloldalt és az ügyészséget vádolta, az ellenzék legnagyobb pártját vezető Beni Ganz pedig távozásra szólította fel a kormányfőt a médiában elhangzott beszédében.

Benny Ganz

Előbb a kormányfő televíziós beszédét közvetítette az összes izraeli tévécsatorna csütörtök este, miután nyilvánosságra hozták a főügyész vádemelési szándékát. A kormányfő után az ellenzék vezére, Beni Ganz is rövid válaszbeszédet intézett az ország lakosságához a drámai bejelentés nyomán.  

Netanjahu felhívta a figyelmet kormányzásának eredményeire, majd kijelentette, hogy a baloldal brutális nyomásának hatására készül ellene vádat emelni Aviháj Mandelblitt főügyész. 

A kormányfő valótlannak nevezett minden egyes vádat, és személyében is támadta az ügyészség két vezető munkatársát, noha ők is döntenek majd sorsáról a néhány hónapon belül esedékes meghallgatásán.

Netanjahu azt ígérte, hogy a vádemelés benyújtása előtti meghallgatásán, néhány hónap múlva kártyavárként fog összedőlni minden ellene felhozott vád.

A kormányfő példákat hozott fel a bíróságon végül felmentett közszereplőkre vonatkozóan, s azt állította, hogy hajtóvadászat folyik ellene és családja ellen. A tizenhármas tévécsatorna szakértői szerint elsősorban az őt támogató szavazópolgárokhoz beszélt, körükben kívánta csökkenteni a tervbe vett vádemelés okozta károkat az április 9-én esedékes választások előtt. 

Fél órával később lépett a nyilvánosság elé legfőbb kihívója, Beni Ganz, aki fájdalmasnak mondta, hogy Izrael történelmében először vádemelés várható a hivatalban lévő kormányfő ellen.

Ganz patriótának nevezte magát és a miniszterelnököt is, és Netanjahut idézte, aki Ehud Olmert volt miniszterelnököt távozásra szólította fel az ellene folyó korrupciós nyomozás idején, még 2008-ban.

Ganz azt mondta, hogy Netanjahu nem tudja ellátni a kormányfői hivatalt “félállásban”, vagyis miközben saját jogi védelmével foglalkozik. Felszólította őt, hogy ne helyezze saját érdekét az ország érdeke elé, és visszavonulva, magánemberként bizonyítsa be ártatlanságát, majd ezután térjen vissza pártja élére.

Izrael történetében nem először folytatott korrupciós nyomozást a rendőrség miniszterelnök ellen, korábban Ariel Saron és Ehud Olmert ellen is vizsgálatot folytatott. Olmert több miniszter felhívására már a nyomozati szakaszban visszavonult közhivatalától, és közemberként állt a bíróság elé még kormányfői korszaka előtt elkövetett korrupciós bűnökért. A bíróság elítélte, majd 2017-ben szabadult, miután tizenhat hónapot töltött börtönben.

 

[popup][/popup]