Gantz: az iráni Forradalmi Gárda légierő-parancsnoka áll a Perzsa öbölben elkövetett támadások mögött

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Beni Gantz védelmi miniszter és Jáir Lapid külügyminiszter szerdán felfedték az ENSZ Biztonsági Tanácsában lévő országok nagykövetei előtt az iráni Forradalmi Gárda parancsnokainak nevét, akik a polgári hajózás elleni közelmúltbeli dróntámadásokért felelősek.

„Amir Ali Hadzsizadeh, az iráni Forradalmi Gárda Légierő parancsnoka áll tucatnyi terrortámadás mögött a térségben, drónokat és rakétákat alkalmazva” – mondta Gantz, az ujkelet.live tudósítása szerint.

,,Most először leplezem le azt az embert, aki közvetlenül felelős az öngyilkos drónok indításáért – Szaíd Ara Dzsaninak hívják, és ő vezeti a Forradalmi Gárda drón parancsnokságát. A drón parancsnokság hajtotta végre a támadást a Mercer Street ellen. Szaíd Ara Dzsani tervezi meg és biztosítja a kiképzést és a felszereléseket a terrortámadások végrehajtásához a régióban”.

Az Arab-tengeren csütörtökön megtámadott hajót az Ejál Ofer izraeli iparmágnáshoz tartozó londoni Zodiac Maritime üzemelteti, de a libériai lobogó alatt közlekedő hajó tulajdonosa japán.

Amir Ali Hadzsizadeh

A támadásban meghalt egy brit és egy román állampolgár.

,,Ez nem egy hadseregek közötti konfliktus Szíriában. Ez nem egy titkos hadművelet egy katonai létesítmény ellen. Ez egy támadás a világ kereskedelmi útvonalai ellen, ez egy támadás a szabad mozgás ellen. Ez nemzetközi bűncselekmény” – mondta Lapid.

,,A kérdésem tehát a következő: Mit fog tenni a nemzetközi közösség? Létezik még olyan, hogy nemzetközi jog? És van-e a világnak képessége és akaratereje a törvény érvényesítésére? Ha a válasz ‘igen’, akkor a világnak most cselekednie kell. Ha a nemzetközi közösség nem reagál erre a támadásra, akkor nincs nemzetközi közösség. Helyette a ‘mindenki magára utalva’ lesz”.

Gantz és Lapid hangsúlyozták, hogy Izrael fenntartja magának a jogot, hogy önállóan intézkedjen a polgárait és a szuverenitását fenyegető támadások vagy fenyegetések ellen.

„Irán megszegte a JCPOA-ban (2015-ös iráni nukleáris megállapodás) meghatározott irányelveket, és csupán körülbelül 10 hétre van attól, hogy harcászati minőségű anyagokat szerezzen, melyek egy atomfegyverhez szükségesek”-mondta Gantz az Iránról szóló tájékoztatón a nagyköveteknek. „Eljött a tettek ideje – a szavak már nem elegendők. Eljött a diplomáciai, gazdasági, sőt katonai tettek ideje”.

,,Irán ismét kihívásnak bizonyult globális, regionális szinten és Izrael Állam számára is. Irán a felelős tucatnyi terrortámadásért a Közel-Keleten, miközben Jemenben, Irakban és más országokban irányítja meghatalmazottait.”

Gantz továbbá hangsúlyozta: ,,Az iráni nép nem ellenségünk. Az iráni rezsim fenyeget minket, és regionális felfegyverkezési versenyt szít”.

Izrael ENSZ nagykövete, Gilád Erdán kedden felszólította a Biztonsági Tanácsot, hogy ítélje el és szankcionálja Iránt a csütörtöki halálos dróntámadásért.

,,A Biztonsági Tanácsnak nem szabad tétlenül ülnie Irán vagy a terrorista szervezetek, melyek meghatalmazottjaiként szolgálnak, régiószerte elkövetett ilyen jogsértéseivel szemben,” – írta levelében Erdán a Biztonsági Tanács indiai elnökének, T. S. Tirumurtinak.

„Felszólítom a Biztonsági Tanácsot, hogy sürgősen foglalkozzon ezzel a támadássorozattal, és egyértelműen ítélje el és szankcionálja Iránt ezen rosszindulatú tevékenységek miatt” – mondta Erdan. ,,A Biztonsági Tanácsnak minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy az iráni rezsimet teljes mértékben felelősségre vonják a nemzetközi jog ismételt és korlátokat nem ismerő kirivó megsértéséért.”

Teljes cikk

[popup][/popup]