Gánc ígéretet tett a diaszpóra vezetőinek, hogy a judaizmus minden irányzatát támogatni fogja

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kék-Fehér pártszövetség vezetője, Beni Gánc kedden azt ígérte a diaszpóra vezetőinek, hogy amennyiben miniszterelnök lesz, támogatni fogja a judaizmus minden irányzatát és kialakítanak egy olyan falszakaszt as Siratófalnál, ahol a nők is imádkozhatnak majd. Ezt a megállapodást  a Netanjahu-kormány 2017 júniusában az ultraortodox koalíciós partnerei nyomására határozatlan időre befagyasztott.

Jeruzsálemben a Jewish Agency Board of Governers találkozóján angolul felszólalva Gánc a vallási pluralizmusra vonatkozó ígéretei mellett a regionális béke megvalósítása iránt is kifejezte elkötelezettségét, valamint a koalíciós tárgyalásokról és Benjamin Netanjahu miniszterelnök korrupciós ügyeiről is szót ejtett.

„Az izraeli közvéleménynek és a világnak tudnia kell, hogy ennek az országnak a vezetése pragmatikus, és határozott kezei a kormányon Izrael Állam javára irányulnak, és nem személyes jogi aggályok vezetik.”

„A történelem során hatalmunkat az egység titkos fegyvere garantálta. Ez egy kissé felmorzsolódott az izraeli széthúzás, valamint az Izrael és a diaszpóra közötti megosztás miatt.”

„Amikor Izrael miniszterelnöke leszek, meglátogatom a közösségeiteket… Egy színes mozaik részei vagyunk, és miniszterelnökként ezt a mozaikot fogom ápolni. Végrehajtom a Siratófal-megállapodást. A Nyugati fal elég hosszú ahhoz, hogy mindannyian együtt lehessünk.”

A Kék-Fehér vezetője továbbá elismételte felhívását egy széles, liberális egységkormány létrehozására.

„Ha reményt akarsz, akkor egységre van szükségünk. Ha biztonságot akarunk, akkor egységre van szükségünk. A megosztó párbeszéd megtépázza erős nemzetünket,” mondta Gánc anélkül, hogy név szerint említette volna a Likud vezetőjét, Benjamin Netanjahut.

„Megígérem, hogy a félelemkeltés helyett visszaadom a reményt.”

Teljes cikk

[popup][/popup]