Galántai magyar deportált auschwitzi naplóját mutatják be Németországban

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy Magyarországról elhurcolt auschwitzi túlélő, a ma Jeruzsálemben élő 90 éves Sheindi Ehrenwald különleges, magyar nyelvű naplóját mutatja be csütörtöktől a Német Történeti Múzeum Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója alkalmából.

Sheindi Ehrenwald (Fotó: Bild)

 

Az írás első alkalommal látható a Deportiert nach Auschwitz (Auschwitzba deportálva) című kiállításon.

Az akkor 14 éves zsidó kislányt, Sheindi Ehrenwaldot és családját – szüleit, nagyszüleit és lánytestvéreit – 1944-ben deportálták a ma Szlovákiához tartozó Galántáról. Nővére kivételével teljes családja odaveszett az auschwitzi táborban.

A tanítónak készülő és naplót vezető Sheindi 54 képeslapméretű lapon örökítette meg sűrűn írt soraival a családdal és vele történteket. Egy szövetgyárban végzett kényszermunka során, titokban jegyezte le naplóját munkahelyi papírjegyzékekre, amelyeket aztán galacsinná gyúrva őrzött meg.

Az 54 oldal “közvetlen hangon szól egy szörnyűséges bűncselekményről” – mondta el szerdán Raphael Gross, a múzeum igazgatója.

Sheindi Ehrenwald kifejtette: ma már csodálkozik azon, hogyan tudta mindezt leírni, hiszen szinte lehetetlen volt és nagyon veszélyes. “Mégis megírtam” – mondta.

Kiemelte: “Csak most állok készen arra, hogy elmeséljem naplóm történetét a világnak. Hamarosan meghalok és nem akarom, hogy feledésbe merüljenek azok az emberek, akiket megöltek”.

A Német Történeti Múzeummal együttműködésben a Bild című német napilap is terjedelmes cikkben ismerteti honlapján a most először a nyilvánosság elé került történelmi dokumentumot. A múzeum mozijában január 30-ig naponta bemutatják a Sheindi naplója című, a napilap gondozásában készült filmet. (MTI)

 

[popup][/popup]