Frölich Róbert: A politika ne szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Amint a Mazsihisz nem szól bele a kormány tevékenységébe, úgy elvárja, hogy a kormány se szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe.”

Frölich Róbert

A Mazsihisz honlapja idézi Frölich Róbert Dohány utcai főrabbi nyilatkozatát, amelyet a Hírklikk.hu portálnak adott. Ebben Frölich Róbert megerősíti néhány nappal korábbi – Gábor Györggyel közösen jegyzett – írásának üzenetét.

„Én megfogadtam magamnak, hogy politikai kérdésekben nem nyilvánulok meg, de most kivételt kellett tennem. Egészen addig, amíg a politika békén hagyja az egyházakat, addig nekem nincs miért megszólalnom. Azt viszont a magam részéről kifejezetten tarthatatlan álláspontnak gondolom, hogy a Mazsihisz elnöke személyében felelős lenne egy politikai jelölt indításáért vagy nem indításáért, hogy őt ezért vegzálni lehessen politikai körökből – ezt a magam részéről nemhogy nem tartom szerencsésnek, de kifejezetten elítélendőnek tartom”.

A Mazsihisz ne szóljon bele abba, amit a politika csinál, de a politika se szóljon bele abba, amint a Mazsihisz működik. Amint nem szólnak bele a kormány tevékenységébe, úgy elvárja, hogy a kormány se szóljon bele a Mazsihisz belügyeibe – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Mazsihisz elleni támadást egyszerű, rideg politikai pragmatizmus motiválja-e vagy antiszemita beszédként értékelhető, Frölich Róbert azt válaszolta: „Nem tudom, hogy ez antiszemita beszédként értékelhető-e vagy sem. Ez, azt gondolom, hogy szemantikai vagy nyelvészeti, esetleg filozófiai kérdés, én nem művelem egyiket sem. Azt viszont mindenképpen el kell mondanom, hogy ezt úgy értékelem, amint meg is írtuk, hogy van egy olyan olvasata, hogy még az antiszemitizmusról is a zsidók tehetnek. Mi tehetünk arról, jelesül Heisler András, hogy Bíró Lászlót, aki egy igen komoly antiszemita eszköztár birtokosa, őt jelölték szerencsi képviselőnek. Hogy ez antiszemita beszéd-e vagy sem, ismétlem, ezt nem tudom. De hogy mindenképpen egy igaztalan támadás a Mazsihisz elnöke ellen, az viszont egyértelmű”.

„Én nem beszélek a magyarországi zsidóság vagy a Mazsihisz nevében, mert erre nem vagyok felhatalmazva. Viszont rabbiként, olyan emberként, aki az életét zsidóként éli le, ezt az egészet igaztalannak, méltánytalannak tartom és ilyen emberként utasítom vissza” – fogalmazott a főrabbi.

Címkék:Frölich Róbert, Heisler András, kormány, Mazsihisz

[popup][/popup]