Friss kutatás: félmillió brit muszlim egyetért a párizsi mészárlással

Írta: Kulifai Máté / atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Egy friss felmérés szerint 5-ből 1 brit muszlim szimpatizál azokkal, akik az Iszlám Állam oldalán harcolnak Szíriában. Több százezerre tehető azok száma, akik támogatják a dzsihadista terrorszervezet működését.

brit muslims survey

(forrás: Daily Mail)

Ötből egy brit muszlim szimpatizál azokkal, akik Szíriába utaztak az Iszlám Állam oldalán harcolni – derült ki a The Sun által készített kutatás alapján.

Több mint 5 százalékuk “nagyon” szimpatizál azokkal a fiatal muszlimokkal, akik elhagyva az Egyesült Királyságot a terrorszervezethez csatlakoznak. A másik 14 és fél százalék “valamennyire” szimpatizál velük.

A fiatal muszlimok körében ez az arány még magasabb, a 18-34 év közöttiek több mint negyede támogatja az Iszlám Állam kötelékében való harcot.

A kutatást azt követően készítették, hogy Párizsban az Iszlám Államhoz köthető terroristák 130 ember életét követelő merénylet-sorozatot hajtottak végre.

brit muslims survey 2

“Nyilvánvaló, hogy Nagy-Britanniának ki kell húznia a fejét a homokból és tennie kell az országban működő szélsőségesség és radikalizáció ellen” – fogalmazott London vezető munkáspárti képviselője Sadiq Khan.

A kutatás azt is kimutatja, hogy a 2,7 milliós brit muzulmán közösség többsége azonban a mérsékelt iszlám híve. 38 százalékuk viszont úgy véli, hogy a muszlimoknak nem kell elítélniük az Iszlám Állam által elkövetett terrorcselekményeket.

A teljes cikk itt olvasható.

Egy kritikai hang a fenti kutatással kapcsolatban olvasható itt.

[popup][/popup]