“Franciaország nem a tiétek!” – erősödő antiszemitizmus francia földön

Írta: Heti Válasz - Rovat: Hírek - lapszemle

Vérfagyasztó videó borzolja a kedélyeket francia földön: még január végén készült, azóta kering a világhálón, de a franciák azóta is képtelenek napirendre térni fölötte. „Zsidók, Franciaország nem a tiétek!” – skandálták kormányellenes tüntetők, miközben a Marseillaise-t, a francia himnuszt énekelték. Utóbb egy-két protestáló azzal próbálta mentegetni magát, hogy az a szó, hogy „zsidó” nem is hangzott el, hanem a CRIF-et emlegették, s „csak” a hangzás volt félreérthető. (A CRIF ernyőszervezet, neve: Franciaország Izraelitáinak Reprezentatív Tanácsa).

juif France

Kép a januári tüntetésről (forrás: jssnews.com)

A franciáknak van is okuk szomorkodásra és szégyenkezésre. A több mint kínos incidens ugyanis korántsem egyedi. Az Európai Unió Alapvető Jogok Ügynöksége szerint a francia zsidók negyven százaléka félelemben él, nem akarja nyilvánosan is zsidóként azonosítani magát, s ötvenhat százalékuk számára pedig ismerős a szöveg: „a zsidóknak túl sok hatalmuk van“. Ez az adat a 2013-as esztendő történései és felmérései nyomán készült, ám idénre – bár még viszonylag az elején járunk az esztendőnek – a helyzet tovább romlott. Egyre gyakoribb a fordított náci köszöntés, amelyet Franciaország híres antiszemita humorista-komikusa, Dieudonné talált ki és népszerűsített, majd globális média-szenzáció is lett belőle, miután az egyik francia focista, Nicolas Anelka leutánozta.

A The Washington Post pár héttel ezelőtt arról adott hírt, hogy növekszik a francia nyelvű zsidó közösségek lélekszáma Izraelben. „Miközben az elmúlt tíz esztendőben apadt a bevándorlás Izraelbe, Franciaország az egyetlen, amelynek zsidó polgárai egyre nagyobb számban érkeznek” – fogalmazott a washingtoni napilap. S hozzátette: tavaly háromezer-kétszázhetven francia telepedett le Izrael Államban, s ez – 2012-höz képest – 63 százalékos növekedés. A zsidó-ellenes előítéletek erősödésével folyamatosan csökken a zsidó közösségek száma és lélekszáma Franciaországban – írja az amerikai Tablet magazin. „Valaha egymilliónyi francia volt az utcán, hogy tüntessen az antiszemitizmus ellen. Most hárommilliónyian vannak a Facebook-on vagy a Twitteren azok, akik támogatják Dieudonnét” – ezt már a Huffington Postnak nyilatkozta David Tibi, 44 éves párizsi fogorvos, aki mindent bezár, és távozik Franciaországból. Júniustól már Tel-Aviv egyik elővárosában lakik a családjával.

Roger Cukierman, a CRIF elnöke, még decemberben találkozott a francia államfővel, majd (a Tablet magazin tudósítása szerint) azt nyilatkozta, hogy szerinte az antiszemitizmus ellenszere lehet, például, a cionizmusról szóló közbeszéd ritkítása; vagyis szerinte nem kell olyan sokat beszélni a cionizmusról. Az Hollande-Cukierman találkozóra azon a fogadáson került sor, amelyet a CRIF megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából tartottak az Elysée-palotában, azaz az köztársasági elnöki hivatalban. Ezen az ünnepségen Hollande mintegy húszperces beszédet mondott, s a többi között azt fejtegette, hogy a különbözőségek köztársasága nem is tarthatna igényt jobb alkotóelemre, mint a zsidókra. Az államfő megbecsüléséről biztosította a zsidó közösségeket, s nem mulasztotta el megjegyezni, hogy az Észak-Afrikából (a volt francia gyarmatokról) Franciaországba érkezett zsidó vallású polgárok milyen kiválóan integrálódtak a francia társadalomba. Hollande szerint ez modell-értékű volt.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]