Franciaország: ez előző évhez képest 25 százalékkal csökkent az antiszemita cselekmények száma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Gérald Darmanin belügyminiszter ezt szerda este jelentette be, amikor részt vett egy új zsinagóga felavatásán Párizs egyik nyugati elővárosában, Levallois-Perret-ben.

A párizsi nagy zsinagóga épülete (forrás: Wikipedia)

Tájékoztatása szerint január és június között 227 antiszemita cselekmény történt az országban, ami 25 százalékos csökkenést jelent a 2021 első fél évében regisztrált 298-hoz képest. Ezek fele antiszemita jellegű fizikai támadás volt.

A kormánytag leszögezte: “nincs különbség az antiszemita cselekmények és az Izrael-gyűlölet között”.

“Ezt ki kell mondani újra és újra” – hangsúlyozta a miniszter, akinek szavait az AFP hírügynökség tudósítása szerint a hallgatóság hangosan megtapsolta.

“Ugyanazok, akik elítélik Izraelt és ugyanazok, akik elítélik – és ezt idézőjelbe teszem – a zsidók hibáit, ítélik el a rendőröket is. Időnként a szélsőségesek is csatlakoznak hozzájuk” – mondta Gérald Darmanin.

A vallásokért is felelős tárcavezető kiemelte: “a francia szekularizáció nem jelenti a vallások tagadását, és nem követel meg semlegességet a köztereken”.

“Franciaországban mindig lehet kipát viselni az utcán” – tette hozzá, megígérve, hogy azt soha nem fogják a törvények tiltani.

“Szekularizáció nem létezik vallásszabadság nélkül, és vallásszabadság nem létezik vallási helyek nélkül” – mondta. De arra is felhívta a figyelmet, hogy “még ha a vallásszabadság szinte abszolút (érték) is, annyira nem az, hogy mások vallását megsemmisítse”.

A levallois-i zsinagóga avatása előtt jelezte a párizsi prefektúra, hogy a vallási ünnepek közeledtével fokozzák a készültséget a zsidó vallási helyek körül.

A francia belügyminisztérium adatai szerint 2021-ben 1659 vallásellenes cselekmény történt az országban, ebből 857 keresztényellenes, 589 antiszemita, míg 213 muzulmánok elleni cselekmény volt. (MTI)

[popup][/popup]