Francia zsidók tiltakoznak országuk külpolitikája ellen

Írta: zsido.com - Rovat: Hírek - lapszemle

A külügyminisztérium épületénél összegyűlt több ezres tömeg Franciaország UNESCO-ban leadott szavazata ellen demonstrált.

parizs-unesco-2Több ezren gyűltek össze csütörtök este Párizsban a francia külügyminisztérium közelében, hogy kifejezzék: elégedetlenek a francia UNESCO-delegált döntésével. A franciák tartózkodtak a zsidóságnak Jeruzsálemhez kötődő kapcsolatát tagadó legutóbbi határozat elfogadásakor – adta hírül a Jerusalem Post.

A Quay d’Orsay épületénél felvonuló tömeghez közel 30 zsidó és Izrael-barát szervezet csatlakozott; és több keresztény vezető, valamint az örmény közösség képviselői is részt vettek a tüntetésen.

Jean-Marc Moskowicz, az Európai Zsidó Parlament egykori tagja és a rendezvény egyik szervezője hangsúlyozta: “Ez az első alkalom, amikor ennyi zsidó szervezet gyűlt össze demonstrálni együtt ezen a helyen, a francia diplomácia szívében”.

 

parizs-unesco

“Manuel Valls azt mondta, hogy Franciaország tévesen döntött, amikor nem szállt egyenesen szembe a határozattal. De ugyanezt a döntést meghozták tegnap is ugyanezen a helyen, itt Párizsban. Ez mégis mit jelent? Válaszokat akarunk kapni a francia hatóságoktól a kérdéseinkre!” – jelentette ki Sacha Reingewirtz, a Francia Zsidó Diákszervezetek elnöke, aki a jelenlevőkhöz hasonlóan arra szólította fel a francia kormányt, hogy “egyenes álláspontot” képviseljen az ügyben.

A teljes cikk itt olvasható.

[popup][/popup]